Ako zistíte, či ste závislý od alkoholu?
22 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Väčšina ľudí, ktorí si uvedomujú, že majú problém s alkoholom si neuvedomuje, že ten problém je oveľa hlbší. Na otázku, čo v živote sú ochotní zmeniť, povedia, že nič, že všetko je v poriadku, iba nechcú piť. Práve to je ich omyl – keby bolo všetko v poriadku, nepili by, tvrdí adiktológ Aleš Kuda v rozhovore pre Denník N.





Pri téme nadmerného pitia alkoholu Kuda nerád hovorí o závislosti, ale skôr o kompulzívnom správaní. Nie je to len hra so slovíčkami? Podľa neho nie. Hovorí, že pojem závislosť sme si zvykli nadužívať. Nerozlišujeme, či človek pije rizikovo, problémovo, nadmerne, rovno hovoríme o závislosti.

Pojem kompulzívne správanie nám preto poskytuje oveľa širší priestor na pochopenie toho, akú rolu zohráva alkohol v živote klienta. Súbor ľudí, ktorí pijú priveľa alkoholu, je totiž oveľa širší ako súbor závislých.

Predstavte si 10 klientov, ktorí prišli na liečenie. Jasné, že niektoré znaky budú mať spoločné, ale zároveň bude platiť, že ide o 10 individuálnych príbehov a ku každému musíte pristupovať inak. Čo klient, to iná rola alkoholu v jeho živote, preto paušálne metódy pri liečbe týchto ľudí nefungujú.

„Vypadnite už konečne do čerta!“ odkazuje Belousovová vláde Igora Matoviča
Expolitička Anna Belousovová je veľkou kritičkou súčasnej vlády, čo prejavila vo svojom statuse aj tentokrát. Nepáči sa jej, že premiér sa pýta ľudí či chcú, alebo nechcú, vakcínu Sputnik. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


Na otázku, či existuje bezpečná hranica pitia alkoholu odborník odpovedá: "Svetová zdravotnícka organizácia jasne tvrdí, že bezpečná hranica rovná sa žiadny alkohol. Česká a slovenská kultúra pitia je však v praxi benevolentnejšia. Ak chceme hovoriť o relatívne bezpečnej hranici užívania alkoholu, u zdravého dospelého muža by rozhodne nemalo ísť o viac ako 14 pohárov alkoholu týždenne. U zdravej dospelej ženy je to sedem pohárov alkoholu týždenne."

"Jedno veľké pivo je ekvivalent dvoch deci vína alebo jedného panáka, lebo obsahujú približne rovnaké množstvo čistého alkoholu. Ak si teda dávate dve pivá denne, ste relatívne v bezpečí. No opakujem, že najlepšie je nepiť vôbec. Už jedno pivo denne nie je zdravé, každý alkohol je pre telo otrava. Je to jed, s ktorým si telo musí poradiť."

Vie človek sám zistiť, či je alebo nie je závislý od alkoholu? Podľa Kudu je rada takáto: "Skúste mesiac nepiť žiadny alkohol. Ak sa budete musieť premáhať, aby ste to dodržali, máte vážny problém. Ak to nevydržíte, bude vám jasné, že potrebujete odbornú pomoc. Pri suchom mesiaci pritom nejde len o to, že si niečo dokážete, lebo niektorí to aj vydržia, ale potom sa rovno „rozbijú na kašu“. Takýto mesiac vám inak krásne ukáže, kde všade a pri akej príležitosti pijete."

Potrebujeme sa zbaviť psychopatov vo vláde, tvrdí Miškov
Juraj Miškov, bývalý minister hospodárstva vo vláde Ivety Radičovej a poslanec za SaS sa na svojej facebookovej stránke zamýšľa, ako sa dá zachrániť demokracia. Podľa neho sú totiž vo vláde psychopati a sociopati. "Igor Matovič je, žiaľ, len... Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Ak ten mesiac zvládnete, ale máte s tým vážne problémy, hovorí vám to jediné - že sa pohybujete na hranici rizikového až problémového pitia. Taký človek by sa mal vážne zamyslieť a niečo zmeniť. Rozhodne by mal na alkohole ubrať, respektíve rovno abstinovať. Ak máte nutkanie napiť sa, logicky to ukazuje, že už máte problém.

Alkoholik obvykle nevyzerá tak, že sa váľa po kanáloch. Bežne je to človek, na ktorom to ani nevidieť, hoci pije roky. V tom práve spočíva zákernosť tejto drogy. Je spoločensky tolerovaná a ľahko dostupná, čo je šialená kombinácia.

Pečivo už nebude také lacné, ako bolo! Zúfalí slovenskí pekári nevedia nájsť iné východisko
Ceny za pekárske výrobky vrátane chleba či rožkov čoskoro vzrastú. Slovenskí pekári nedostávajú od vlády žiadnu pandemickú pomoc, a tak nedokážu ďalej znášať rastúce náklady, informuje Nový Čas. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


Ľudí obvykle naštartujú k nadmernému pitiu rôzne etapy v živote – napríklad odchod detí z domu, lebo sú už dospelé, čiže akési ukončenie materstva, prechod u žien, nuda a problémy v partnerskom vzťahu, problémy v práci, stres, úzkosti, čokoľvek. Obvykle nasledujú depresie a siahnutie po alkohole.

Alkohol v istej miere rozpúšťa úzkosť, lepšie sa po ňom komunikuje, ľahšie sa nadväzujú kontakty. Čím by sa dal nahradiť? Odborník konštatuje, že práve v tom spočíva jeho zákernosť. Človek je po ňom výrečnejší, spoločenskejší, má pocit, že je schopný vyriešiť všetky problémy. Je to fakt dobré antidepresívum, ale len na začiatku.

Len čo odznie intoxikácia, problém a depresia sa ešte prehĺbia. Človek sa napije, lebo je mu smutno, na chvíľu mu to pomôže, ale potom je ešte smutnejší. Alkohol teda dáva energiu, ale na dlh. Keď potom máte ten dlh splatiť, je to strašné.

Rodina kajúcnika si prilepšila o 2,5 milióna eur. Prečo sa k tomu polícia odmieta vyjadrovať?
Pred nedávnom otriasla Slovenskom správa o samovražde kajúcnika Františka Böhma, ktorý bol obvinený zo spolupráce so zločineckou skupinou zvanou takáčovci. Jeho rodina si prilepšila o 2 a pol milióna eur, k čomu sa polícia rozhodla nevyjadrovať,... Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


O alkohole aspoň vieme, že škodí. Lenže počas korony stúpa počet pacientov s úzkosťami a lekári im predpisujú neurol, xanax, lexaurin a podobne. Nevidia v tom problém, lebo im to predpísal lekár, teda autorita. Toto ešte bude veľký problém. Aj v Česku čísla ukazujú, že tieto lieky sa mimoriadne nadužívajú, respektíve užívajú v rozpore s lekárskymi odporučeniami, pričom ich užíva priveľký počet ľudí.

Ide o lieky na úzkosť a panické ataky, ktoré sa majú predpisovať len krátkodobo. Síce rýchlo pomôžu, ale dlhodobo naozaj spôsobujú ťažkú fyzickú aj psychickú závislosť. Inými slovami, ide o skvelý liek, ak ho potrebujete na pár dní až týždňov, teda na prechodný čas, ale potom ho treba vysadiť. Dostať sa z takej závislosti je potom neraz ťažšie než pri alkohole, len samotná detoxikácia trvá oveľa dlhšie.

Túžba zmeniť si vedomie je nám však prirodzená, robíme to už ako deti. Pozrite sa na malé deti, aké pohyby vykonávajú, ako sa točia jedným smerom, ako sa kývajú a podobne. Práve tým si menia svoje vedomie. Možno si spomeniete, čo naše ročníky robili na základnej škole – rýchle drepy, aby sme sa zadýchali, a potom sme zámerne zadržiavali dych, aby prišlo krátke bezvedomie.

Už aj Česi si uvedomujú, že Slovensko potrebuje vakcínu najviac zo všetkých
Slovenský minister zahraničia Ivan Korčok v pondelok po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci uviedol, že najviac potrebuje vakcínu práve Slovensko. Rokovania diplomatov z členských krajín Európskej únie v Bruseli chce Korčok využiť na... Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Zmena vedomia je prirodzená potreba. Tak je to aj s alkoholom. Alkohol akceptujeme pri rôznych príležitostiach, dokonca si ich bez neho nevieme predstaviť. U nás je to dané aj historicky, spomeňte si na komunizmus, keď sa pilo všade. Aj v politike, aj v kanceláriách, na bežných pracoviskách, v ordináciách lekárov. Občas mám pocit, že politici sú si vedomí, že pripitý národ je poslušnejší.

Čo by však mal urobiť štát, aby ľudia pili menej? Lebo dnes sú nealkoholické nápoje drahšie ako pivo. Podľa Kudu je to bizarné ale je to pravda. Zdražiť alkohol si štát trúfa len málokedy, lebo vie, že by tým nahneval veľkú skupinu voličov. Dnes už vieme, že prohibícia ani znižovanie dostupnosti alkoholu v obchodoch nefunguje, iba by sa rozmohol čierny trh.

Podstatou by preto mala byť osveta, teda prevencia, najmä pokiaľ ide o mladú generáciu. Musí vedieť, čo alkohol spôsobuje, a na to treba neustálu celospoločenskú debatu. Na rýchle riešenia typu, že niečo zakážeme, odborník neverí.

Viac ako sto miliónov ľudí bude musieť zmeniť zamestnanie. Môže za to Covid
22 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Aleš Kuda sa narodil  v Domažliciach, vyštudoval psychológiu a pedagogiku na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. Od roku 1994 sa venuje liečbe rôznych závislostí, v roku 1996 zakladal prvé doliečovacie centrum pre závislých v Česku, desať rokov prevádzkoval súkromnú ambulantnú starostlivosť pre závislých klientov. Je riaditeľom NEO Centra v Prahe, ktoré sa dlhodobo venuje liečbe rôznych závislostí, zároveň prednáša na Lekárskej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe.

Hyeny v ľudskej koži volajú dôchodcom: "Dieťa máte v nemocnici s covidom, zaplaťte 13-tisíc eur!"
Upozornite svojich rodičov a starých rodičov na nový druh podvodu! Na sociálnej sieti sa objavila správa istej Katky. Tá upozorňuje, že niekto volal jej 75 ročnej mame a predstieral, že jej dcéra Katka je v nemocnici s vážnym priebehom Covidu.... Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Petra Demková