Štát prestal zverejňovať počty vyliečených, chce sa tak vyhnúť blamáži
21 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Po hrozbe medzinárodnej blamáže, ktorú mohlo spôsobiť chybné zverejňovanie dát na vládnej stránke, už štát prestal poskytovať počty vyliečených z koronavírusu. Po novom budeme sledovať neaktívne prípady, informuje portál HN.


Štát namiesto aktualizácie údajov o počte vyliečených začal zverejňovať počet neaktívnych prípadov. Problém nastal v grafe na stránke korona.gov.sk, v ktorom údaj o vyliečených figuroval. Spočíval v tom, že kým potvrdené prípady v ňom boli len z PCR testov, údaj o vyliečených nehľadel na to, čím sa pozitivita detegovala.

Kto presne teda do skupiny neaktívnych prípadov patrí? Vysvetľuje to Úrad verejného zdravotníctva: "Ide o osoby, ktoré prekonali ochorenie covid-19, či už s klinickým obrazom, alebo bezpríznakovo, a od zistenia pozitívneho testu uplynuli dva až štyri týždne u ambulantne liečených pacientov, šesť týždňov u hospitalizovaných pacientov," píše sa na stránke Národného centra zdravotníckych informácií.

Uvedené počty sa týkajú všetkých prípadov, ktorým bol covid zistený PCR či antigénovými testami. Do neaktívnych prípadov sa však úmrtia na covid nezarátavajú. Nový údaj sa bude aktualizovať raz týždenne každú stredu.

Do onkologického ústavu vozia pacientov s Covidom a onko-pacienti sú odsúvaní na druhú koľaj!
O nepochopiteľnom nariadení v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) by verejnosť ani nevedela, nebyť manželky 33 – ročného pacienta, ktorý čakal na veľkú brušnú operáciu. Pani Mária na sociálnej sieti informovala, že z rozhodnutia ministra musel NOÚ... Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Petra Demková


"Za vyliečených pacientov Úrad verejného zdravotníctva považoval a uvádzal do štatistík tých, kde sa regionálne úrady dopytovali na dopad ochorenia a ak už daná osoba nemala ťažkosti, alebo jej skončila izolácia, bola zaradená do skupiny vyliečení pacienti," spresňujú hygienici.

Dodávajú, že vzhľadom na obrovské počty nakazených všetky krajiny prešli na vykazovanie neaktívnych prípadov. "Zisťovanie pretrvávania zdravotných ťažkostí u takéhoto množstva postihnutých osôb nie je reálne možné," konštatujú. Kým však Slovensko rieši neporiadok v štatistike, epidemiologická situácia v krajine je stále zlá.

Katastrofický počet úmrtí na Slovensku riešia aj v Amerike. O tom zrejme Matovič nebude písať status
Mesiace po tom, čo sa stala prvou krajinou na svete, ktorá otestovala celú svoju populáciu, má dnes Slovensko najvyššiu úmrtnosť v dôsledku koronavírusu na svete, píše zahraničný portál Yahoo News. Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Timotej Dudka