"Marine one" - nové vrtuľníky pre prezidenta Bidena (video)
21 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Pre najvyššieho predstaviteľa USA Joea Bidena bolo zakúpených niekoľko špeciálnych vrtuľníkov. Faktúra za ich nákup bola vyššia než celoročný obranný rozpočet mnohých štátov, napríklad Belgicka.


Americké námorníctvo (USN) zadalo objednávku na päť nových vrtuľníkov VH-92 (Sikorsky) pre nového prezidenta Bidena. Všetky z nich ponesú rovnaké meno, ktoré zdedili po svojom predchodcovi, zastaranom morskom orlovi VH-3 - „Marine One“. Zdôrazňuje sa tak rešpekt k postaveniu prvej osoby v štáte. Niekoľko informácií zaznamenal web vpk.name.

Podľa spoločnosti Seapower bude obnova flotily vrtuľníkov stáť 478,6 milióna dolárov. USN už má k dispozícii štyri prototypy. Pentagón celkovo plánoval akvizíciu 23 kusov VH-92. Vrtuľníky slúžiace prezidentovi poskytujú lety do sídla prezidentov USA v Camp Davide, na leteckú základňu Andrews a na ďalšie miesta v okolí Washingtonu. VH-92 sprevádza šéfa Bieleho domu aj na cestách do iných krajín, kam ho letecky dopravuje dopravné lietadlo Air Force C-17 Globemaster III.



Prezidentský model VH-92 je vybavený všetkým potrebným, čo sa týka pohodlia aj technológie. Detaily vybavenia sú prirodzene utajené. Je však známe, že vo vrtuľníku sú vzdušný raketový obranný systém na ničenie rakiet zem-vzduch, toaleta, pohodlný nábytok a bezpečný komunikačný systém. Vrtuľník č. 1 je chránený pred účinkami elektromagnetického žiarenia pri jadrovom výbuchu. V prípade núdze mu zásoba paliva umožní evakuovať prezidenta do bezpečného tajného úkrytu.

Celkovo má Pentagón v úmysle kúpiť 23 kusov VH-92A za sumu 4,95 miliárd dolárov, čo je, mimochodom, viac ako celý vojenský rozpočet Belgicka. Vedenie amerického vojenského oddelenia očakáva, že nové vrtuľníky vydržia rovnako dlho ako zastarané, čo ušetrí peniaze na vývoji vrtuľníkov ďalšej generácie až do roku 2064.

Americké vojenské letectvo pripravuje pre prezidenta „nadzvukový“ Air Force One
Byť raz tak rýchlejšie hoci aj na druhom konci sveta, ak je to potrebné. Tak v skratke znie zámer. Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Ivan Brožík