Český vedec by vedel otestovať celú republiku za týždeň. Štát jeho ponuku ignoroval
21 | 02 | 2021 I editor01hd
Vedec Emanuel Žďárský ponúkol českej vláde zadarmo testy na Covid-19. Tvrdí, že by dokázal otestovať celé Česko v priebehu jedného týždňa. Štát jeho ponuku ignoroval, uvádza sa v relácii Záhady Josefa Klýmy.

Doktor Emanuel Žďárský je vedec. Celý život zasvätil výskumu a testovaniu. Vďaka výsledkom jeho práce je možné odhaliť vážne genetické poruchy v celej populácii.

V súčasnosti sa zameral na odhaľovanie prítomnosti koronavírusu a prišiel s metódou, vďaka ktorej by sa mohli deti okamžite vrátiť do škôl a všetci ľudia k normálnemu životu. Ide o test samo-odberu pomocou malého štetca a následne je vzorka spracovaná PCR metódou. Tento spôsob testovania predstavil už v marci 2020.

Do týždňa by otestoval celé Česko


"Sme schopní robiť aj 150 tisíc a dokonca aj milión a naozaj sme schopní urobiť celú republiku veľmi rýchlo v priebehu jedného týždňa. A ja som to dokonca ponúkol štátu zadarmo," povedal Žďárský.

Podľa neho by tri tisíc ľudí by boli schopní otestovať asi za štyri hodiny. Tak by bolo možné organizovať akékoľvek spoločenské alebo športové podujatia. Účastníci by dostali náramky s čiarovým kódom a usporiadatelia by vedeli, koho môžu na akciu pustiť.

Nie sú provízie, nie je ani testovanie


Žďárskeho metóda testovania je prakticky neobmedzená. Pri veľkej zákazke by boli jeho PCR testy lacnejšie ako antigénové. Jeden test touto metódou by vyšiel pod 50 českých korún, teda menej ako dve eurá.

Český štát napriek tomu ignoruje Žďárskeho opakované ponuky na masové testovanie jeho metódou. Premiér Andrej Babiš ju dokonca označil za fake news. Testy sú pritom certifikované českým úradom pre kontrolu liečiv.

"Mne to dáva veľký zmysel. Z tohto nie sú žiadne provízie. Jednoducho je to česká metóda, ktorá je zadarmo a ktorá sa dá rýchlo zaviesť. Takže obávam sa, že naši nezodpovední zodpovední pracovníci nabehli na ten obvyklý systém. Budú robiť to, z čoho majú osobný prospech. Neuvedomujú si, že za to platíme tisíckami životov," povedal známy parazitológ Jaroslav Flegr.