V Rusku zaznamenali prvý prenos vírusu vtáčej chrípky na ľudí na svete
20 | 02 | 2021 I sefredaktor
Prvé prípady nákazy človeka vírusom vtáčej chrípky na svete boli zistené v Rusku. Podľa televíznej stanice Rossija 24 potvrdili  prenos vírusu H5N8 na človeka pracovníci laboratória v Štátnom výskumnom centre virológie a biotechnológie Vektor, informuje TASR.

Ochorenie bolo zistené u siedmich zamestnancov hydinárskej farmy v južnom Rusku, kde v decembri minulého roka zaznamenali ohnisko vtáčej chrípky. Vďaka okamžitému prijatiu príslušných opatrení sa podarilo šírenie infekcie zastaviť.vše Vci nakazení sa už z choroby vyliečili a sú v poriadku. Jej klinický priebeh bol u nich veľmi mierny.

Vírus H5N8 sa môže prenášať z vtákov na človeka, ale zatiaľ neexistujú dôkazy o prenose medzi ľuďmi navzájom. Takúto schopnosť však vírus môže časom nadobudnúť, keďže neustále mutuje.

"Objav týchto zmien, keď vírus ešte nezískal schopnosť prenosu z človeka na človeka, dáva nám všetkým, celému svetu, čas pripraviť sa na možné zmeny a včas reagovať adekvátne a zodpovedne — vyvinúť testovacie systémy a pripraviť očkovanie skôr, ako sa tento vírus stane pre ľudí patogénnejším a nebezpečnejším a nadobudne schopnosť prenosu z človeka na človeka," konštatovala riaditeľka Federálneho úradu pre kontrolu práv a zdravia spotrebiteľov (Rospotrebnadzor) Anna Popovová.. Dodala, že potrebné údaje boli pred niekoľkými dňami zaslané aj Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO).