Revízia výsledkov druhej svetovej vojny, diskreditácia oslobodzovacej misie Európy a jej hrdinov
20 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Prudké zhoršenie medzinárodnej situácie a informačná vojna proti Rusku komplikujú údržbu pamätníkov druhej svetovej vojny v Európe a hrobov hrdinov. Informoval o tom Valery Kudinskij z ruského ministerstva obrany.



Diskreditácia Červenej armády


„Prudké zhoršenie situácie, narušenie systému medzinárodného práva a cielená a veľmi intenzívna protiruská politika a otvorená informačná vojna proti Rusku nemohli inak ako negatívne ovplyvniť a skomplikovať zahraničné vojenské pamätné aktivity",  vyhlásil Kudinskij.

Jeho slová odzneli za okrúhlym stolom v Rade federácie na tému Národné a medzinárodné skúsenosti s právnou reguláciou stavu vojenských pohrebísk a pamätníkov. Úradníkove vyjadrenia zaznamenal portál vpk.name.

Podľa neho Moskva sleduje a zaznamenáva rast protiruských akcií a rozširujúce sa pokusy o revíziu výsledkov druhej svetovej vojny. Rusko vníma aj túžbu pripísať ZSSR a nacistickému Nemecku rovnakú vinu za rozpútanie vojny, čo je v rozpore so serióznymi historickými zdrojmi. Cieľom týchto snáh je aj diskreditácia oslobodzovacej úlohy Červenej armády, znevažovanie jej činov a obetí Sovietskeho zväzu.

Záchod namiesto sochy Koneva môže vyjsť Čechov draho
Používatelia ruskej internetovej siete Runet diskutujú, ako môžu vplývať na Českú republiku. Našli spôsoby, ktoré fungujú. Uviedla Komsomolská pravda. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Informačná vojna proti Rusku


„Jedna z podôb revizionizmu dopadla na pamätníky a vojenské hroby, pretože sú viditeľným materiálnym dôkazom oslobodzovacej misie a činov sovietskeho ľudu,“ zdôraznil šéf rezortu.

Poznamenal, že napriek zložitej politickej situácii a úsiliu vedúcich viacerých krajín o izoláciu Ruska zostáva medzivládna spolupráca vo sfére vojenských pamätníkov na vysokej úrovni a neustále sa rozvíja .

Ruskí politici opakovane hovorili o informačnej vojne západných krajín proti Rusku. Ruský minister obrany Sergej Šojgu označil túto vojnu za „tvrdú a nekompromisnú“. Jedným z jej zámerov je prepisovanie histórie druhej svetovej vojny a pokusy o prekrútenie faktov.

Rusko trvá na obnovení pamätníka maršalovi Konevovi v Prahe
Podľa ruského ministra povinnosť zaistiť bezpečnosť Konevovho pamätníka leží na pleciach českého štátu. Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | TASR