Pohrebné služby: Sme preťažení, na pohreb sa čaká dva aj tri týždne
20 | 02 | 2021 I editor01hd
Pohrebné a kremačné služby hlásia, že v dôsledku vysokého nárastu úmrtí spojených s Covid-19 sú preťažené. Z preplnených patológií posielajú mŕtve telá do pohrebníctiev a tie nestíhajú ľudí pochovávať, píše pravda.sk.

Je to domino efekt


Obete ochorenia COVID-19 pribúdajú denne po desiatkach. Ladislav Stríž, šéf asociácie pohrebných a kremačných služieb, hovorí, že tlak na pohrebné služby a krematóriá je už takmer neudržateľný. Najmenej v troch regiónoch sa blíži ku kolapsu. O telá zosnulých by sa potom nemal kto postarať.


"Je to domino efekt,“ konštatuje predseda asociácie. Najskôr sú preťažené patológie, potom pohrebné služby. Tie zabezpečujú najmä prenos a následnú manipuláciu s telom zosnulého.

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/578535-pohrebne-sluzby-hrozi-nam-kolaps-kto-sa-postara-o-mrtvych/

Dlhé čakanie na pohreb


Stríž upozornil, že na niektorých miestach Slovenska sa momentálne na pohreb čaká aj dva až tri týždne. Tlak začínajú pociťovať už aj krematóriá. „Cena pohrebu sa v závislosti od okresu pohybuje od 650 do 1 100 eur. Pozostalí hľadajú lacnejšiu alternatívu, ktorou je práve spopolnenie bez obradu. Ten si nechávajú na čas, keď bude lepšia situácia. Na Slovensku máme sedem krematórií, z čoho jedno v okolí Banskej Bystrice nefunguje,“ sumarizuje Stríž.

Telá zosnulých prevážajú do Nitry a Nových Zámkov. "Práve kolega z Nových Zámkov podal na regionálny úrad verejného zdravotníctva minulý týždeň správu, že mieni odstaviť svoje krematórium. Päť dní sa mu však nikto neozval,“ vraví Stríž. Upozorňuje, že odstávka hrozí aj v Nitre.

"Pracovníci pohrebnej služby musia kvôli čoraz častejším úmrtiam mimo nemocnice chodiť aj do bytov a domov. Tam je väčšia šanca infikovať sa od príbuzných. V karanténe sme už mali pracovníkov napríklad v Spišskej Novej Vsi, v Prešove alebo v Lučenci. Preplnené patológie tlačia na pohrebné služby, aby sa o zosnulých postarali. Neviem si predstaviť, čo by sa stalo, ak by bola veľká časť našich pracovníkov v karanténe,“ varuje Stríž.







Podľa neho je zatiaľ možné nahradiť nosičov či hrobárov, no nie ľudí v kanceláriách, ktorí riešia administratívu. Riešenie vidí v prednostnom očkovaní týchto pracovníkov, keďže ide o kritickú infraštruktúru.












Kajúcnikovi Makóovi zaistili majetok, peniaze mal aj na účte v Dubaji
20 | 02 | 2021 | sefredaktor