Kronen Zeitung: Slováci dostanú Sputnik aj napriek vetu
20 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Hoci sa slovenská vláda len vo štvrtok vyslovila proti obstaraniu ruskej vakcíny Sputnik V, slovenský premiér Igor Matovič teraz avizoval, že krajina nakúpi dva milióny dávok. Veto najmenšej vládnej strany sa tak minulo účinku, informuje vo svojom najnovšom vydaní rakúsky denník Kronen Zeitung.


Krok Matoviča tak odporuje formálnemu rozhodnutiu vlastnej vlády, ktoré sa prijalo v piatok. Najmenšia zo štyroch koaličných strán na zasadnutí vlády vo štvrtok večer využila právo veta. Ruská vakcína Sputnik V sa tak mohla nasadiť na Slovensku až po tom, čo by bola schválená Európskou liekovou agentúrou EMA. Výrobca vakcíny však na agentúru takúto žiadosť na schválenie doposiaľ nepodal.


Matovič: „Malý zázrak“


Matovič teraz vyhlásil, že by mohol s Ruskom dohodnúť postupné dodávky dvoch miliónov očkovacích látok pre Slovensko, a to až do júna. Vzhľadom na nedostatok vakcín vo svete je taký malý zázrak, vyhlásil na tlačovej konferencii v Bratislave tento slovenský populisticko-konzervatívny politik.


Veto zostalo bez účinku


Podpredsedníčka slovenskej vlády a šéfka najmenšej vládnej strany konzervatívcov Za ľudí Veronika Remišová, ktorá využila právo veta, v piatok uviedla, že minister zdravotníctva vôbec nepotrebuje súhlas vládneho kabinetu, ale sám môže rozhodovať podľa aktuálneho zákona o nasadení vakcíny.


Slovenský minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý patrí do Matovičovej strany OĽaNO, má teraz prakticky voľnú ruku, pokiaľ ide o nasadenie Sputniku V, ktoré si tak želal premiér. Na papieri síce naďalej platí formálne NIE zo štvrtka, minister sa ho ale nemusí pridržiavať, uzatvárajú noviny Kronen Zeitung.