Krajčí ho vyhodil neprimeraným spôsobom. Kužela ostal medicíne verný a vydáva knihu
20 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) zosadil hneď niekoľko riaditeľov nemocníc. Medzi nimi bol aj Ladislav Kužela, ktorý bol šéfom Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave. Nič mu však nezazlieva, opäť pracuje ako gastroenterológ a dokonca vydáva knihu.



Výpoveď na chodbe


Ako píše portál Pluska, na čele bratislavskej NÚDCH bol Kužela sedem rokov. Jeho práca skúseného lekára či riaditeľa nemocnice pomohla mnoho životom, najmä tým detským. Minister Krajčí ho však napriek tomu odvolal v máji 2020 vskutku neprimeraným spôsobom. Kuželu zavolali na ministerstvo, nechali čakať na chodbe a Krajčí sa s ním ani len nestretol. Výpoveď mu priniesol úradník.

S odstupom času to však Krajčímu nemá za zlé. Naopak, Kužela mu je vďačný, že sa vrátil k svojmu remeslu, ktoré mu je tak blízke. „Aj som mu vďačný, že ma vrátil naspäť do gastroenterológie. Je to srdcová záležitosť, s ktorou som vyrastal, roky ju robil a teraz som sa k nej vrátil,“ priznáva Kužela. Otvoril súkromnú ambulanciu a poradňu na Facebooku.

"Toto je diskriminácia!" Nové vedenie VÚSCH zverejnilo o bývalom riaditeľovi Sabolovi šokujúce informácie
Po tom, ako minister zdravotníctva Marek Krajčí bez odôvodnenia odvolal riaditeľa Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) Františka Sabola, čo vyvolalo vlnu kritiky nielen personálu, ale i verejnosti, sa v súvislosti s... Čítať ďalej
13 | 02 | 2021

Zdravé črevo


Keďže sa mnoho ľudí počas pandemickej situácie nedostane na vyšetrenie v štátnych nemocniciach, zavítajú práve do Kuželovej ambulancie. „Chápem, že situácia s covidom je ťažká, ale sú tu aj iné ochorenia vrátane závažných,“ zdôrazňuje Kužela.

V týchto dňoch vydáva knihu Zdravé črevo. Venuje sa v nej ochoreniam, tráveniu či medicínskym hoaxom. „Sú tam nielen opísané ochorenia, ale venujeme sa aj hoaxom, čiže všetkým tým nezmyslom, ktoré po internete kolujú,“ prezradil bývalý šéf NÚDCH.

Okrem Kuželu vyhodil Krajčí aj vedenie košickej nemocnice VÚSCH. V nej nahradil lekára hutníkom, nad čím Kužela takisto krúti hlavou.

„Tie náhrady nie sú profesijne najšťastnejšie. Noví kolegovia môžu byť manažérsky zdatní, šikovní, ale nikto z nich nerobil roky v zdravotníctve ako tí povyhadzovaní riaditelia. To je, ako keby ja som teraz išiel do úplne iného sektora manažovať veľký podnik. Len rok-dva by trvalo, kým by som sa zorientoval,“ uzavrel znepokojene.

Blaha: Krajčí nahradil uznávaného profesora medicíny vyštudovaným hutníkom
Minister zdravotníctva Marek Krajčí by mal byť okamžite odvolaný. Tvrdí to poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha v statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik