Docent Firment: Používanie Ivermectinu na liečbu COVID-19 bude užitočné
20 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Ivermectin bol u nás dlho odmietaný liek, teraz sa však pohľad naň mení. Docent Jozef Firment dokonca tvrdí, že môže byť vhodný aj pre osoby, ktoré sa dostali do kontaktu s nakazeným.


Doktor Jozef Firment je hlavným odborníkom ministerstva zdravotníctva pre anesteziológiu a intenzívnu medicínu. Spolu s ďalšími odborníkmi pred časom inicioval žiadosť na výnimku pre liek Ivermectin aj na liečenie pacientov s ochorením COVID-19. Viac prezradil v rozhovore pre televíziu TA3.
Ivermectin účinkuje v ťažkých aj ľahších fázach ochorenia

Vedci podľa Firmenta postupne prišli na to, že liek, ktorý bol pôvodne určený na boj s parazitmi u zvierat, zaberá aj u ľudí. Má protizápalový a protivírusový efekt. „Viaceré krajiny ho už zaradili do schémy liečby aj vírusových infekcií, konkrétne covidu. Pomôcť môže aj u nás. Moji kolegovia už v lete mali nejaké skúsenosti. Keď získali Ivermectin zo zahraničia zdalo sa im, že celkom prekvapivo účinkuje a pomáha ľuďom, ktorí majú už vážnejšie formy Covidu,“ vysvetlil doktor.

Spolu s hlavnou odborníčkou ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo a s hlavným odborníkom pre infekčnú medicínu spísali žiadosť o mimoriadny dovoz Ivermectinu. Liek už používa aj Firmentov tím v košickej nemocnici.

„V súčasnosti to už máme schválené. Teraz čakáme, že prídu ešte nejaké ďalšie dodávky, aby sme mohli Ivermectin širšie používať, ak budú lekári chcieť,“ povedal Firment. Liek sa používa vo forme tabliet.

„Zdá sa že nie je účinný len pri priebehu ochorenia, keď má pacient postihnuté dýchanie, ako keby mal ťažkú chrípku v ťažšej fáze ako je zlyhanie dýchania, keď potrebuje podporné umelé dýchanie, ale ukazuje sa, že môže byť účinný aj v ľahších fázach, keď môže byť pacient liečený doma,“ vysvetľuje.

Prečo nie Ivermectin, ide o Jarčuškov biznis s iným liekom?
Ide o strach z Ivermectinu alebo Jarčuškov biznis s iným liekom? Na ministerských tlačovkách počúvame, že ide o ošiaľ z Ivermectinu a eufória je prehnaná. MUDr. Juraj Mesík si myslí, že je tu strach z Ivermectinu, lebo lekári ešte nemajú s ním... Čítať ďalej
14 | 02 | 2021 | Gabriel Matta

Na Ivermectin nebola žiadna sťažnosť

Podľa Firmenta sa dokonca objavujú aj skúsenosti, že pacienti s ťažkým priebehom alebo tí, čo boli v úzkom kontakte s človekom, ktorý ich nakazil, môžu užiť preventívne Ivermectin v jednej dávke. O tri dni to môžu prípadne zopakovať. Niektorí odporúčajú užiť po dvoch týždňoch ešte jednu dávku.

„Nejde len o používanie Ivermectinu samostatne. Musí sa podávať aj s inou liečbou. A to záleží od toho, v akej fáze ochorenia pacient je,“ povedal Firment pre TA3. Uviedol, že v priebehu týždňa, odkedy liek môžu používať aj naši lekári, osobne nezaznamenal „razantný skok“ v zlepšení stavu pacientov. Iní lekári určité zlepšenie zaznamenali.

„Možno aj vplyvom Ivermectinu,“ myslí si Firment. Lekári, ktorí od piatka začali podávať Ivermectin, už majú pacientov pripravených na odpájanie od umelej pľúcnej ventilácie.

„Včera mi hovorili, že majú stabilizovaných pacientov. Na Ivermectin nebola žiadna negatívna informácia, no je to skutočne ešte zavčasu. My skôr veríme, že to bude užitočné,“ hovoril o nádejnom lieku doktor Firment.

Belousovová: „V Rakúsku predpisujú Ivermectin a o čo ide našej vláde? O genocídu národa?“
Anna Belousovová je už naozaj nahnevaná. V Rakúsku predpisujú obdobu Ivermenctinu a zachraňujú životy. Naša vláda stále otáľa a hľadá výhovorky, prečo liek, ktorý dokázateľne pomáha, nepredpisovať. „Deväť z desiatich na pľúcnej ventilácii u nás... Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Petra Demková