Aj poslankyňa Záborská si myslí, že minister Krajčí je nenahraditeľný
20 | 02 | 2021 I Petra Demková

Poslankyňa Anna Záborská si nemyslí, že výmena ministra zdravotníctva by mala význam. Nevidí zaňho žiadnu alternatívu. Myslí, že si Marek Krajčí prácu vykonáva dobre, napísala v statuse na sociálnej sieti.


Krajčí: Z funkcie neodstúpim. Som nenahraditeľný
Na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího sa v poslednom čase doslova valí vlna kritiky najmä za zlý a nezvládnutý boj s koronavírusom. On však odstúpiť nechce, pretože nevidí za seba adekvátnu náhradu. Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Neberte mi Krajčího


„Odvolanie ministra Krajčího by dnes Slovensku uškodilo,“ napísala Záborská. „Ozývajú sa hlasy, ktoré vyzývajú ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, aby podal demisiu. Nezaregistrovala som však nikoho, kto by sa ho zastal alebo ponúkol za neho náhradu. Je to možno aj preto, že skutočná alternatíva neexistuje. Motívy tých, ktorí najhorlivejšie volajú po jeho odvolaní, nie sú možno iba o zdraví a životoch ľudí, ale aj o osobných či politických záujmoch,“ myslí si.

Slovensko je dnes podľa Záborskej v kritickej situácii. Rezort zdravotníctva pociťuje ťarchu tohto bremena najťažšie. „Odvolanie ministra zdravotníctva v súčasnej situácii by však Slovensku viac uškodilo ako pomohlo. Výmena ministra totiž znamená výmenu jeho blízkych spolupracovníkov. Ide aj o potrebný čas na zorientovanie sa v procesoch. Nielen tých, ktoré sa snažia riešiť pandémiu. Aj všetkých ostatných, ktorým sa nedostáva mediálny priestor, ale sú nemenej dôležité. Boli by to v lepšom prípade týždne, v horšom mesiace drahocenného času, ktorý dnes nemáme,“ tvrdí.

Keby sme počúvali Krajčího...


Bývalá členka KDH si nemyslí, že by Krajčí niesol vinu za situáciu. „Okrem iného, keď hovoríme o vine súčasného ministra zdravotníctva za čísla obetí či počet nakazených občanov, treba pripomenúť, že to bol práve Marek Krajčí, ktorý v decembri prišiel s návrhom prísnejšieho lockdownu,“ uvádza Záborská. Dodala, že s tým prišiel oveľa skôr, ako to schválila vláda.

Richard Kollar: Nevieme! - všetko o dezorganizácii boja proti pandémii
19 | 02 | 2021 | sefredaktor


Problém podľa nej nebol na ministerstve zdravotníctva, ale v ostatných ministroch, ktorí jeho návrh pred Vianocami odmietli. „Ak by sme vtedy počúvali jeho slová, dnes mohla byť situácia iná a lepšia. Čo by povedali tí, ktorí ho teraz obviňujú, keby zajtra žiadal tvrdý lockdown? Predpokladám, že to isté, čo v decembri,“ maľuje scenáre poslankyňa.

Problémom podľa Záborskej nie je minister Krajčí, ale stav zdravotníctva. „Okrem toho aj keď dnes sa zdá byť koniec pandémie ešte ďaleko, nad úlohou ministra a ministerstva treba rozmýšľať v širšom kontexte ako iba v horizonte týždňov. Zdravotníctvo bolo na Slovensku dlhé roky zanedbávané a zneužívané a po konci pandémie bude kľúčové, aby sa naštartované procesy jeho rehabilitácie a obnovy naplno rozbehli a priniesli systémové zmeny. Výmenou ministra by sa tieto zmeny nielen spomalili, ale aj zastavili. Hlavne ak by na tomto poste nebol niekto čestný a nezávislý od finančných skupín,“ presviedča Záborská.

„Na tomto poste potrebujeme niekoho, kto napriek nedokonalosti chce slúžiť ľuďom a Slovensku,“ uzatvára.

Čarnogurský ml.: Zomrel vám blízky na Covid-19 a nemal adekvátnu liečbu? Dajte trestné oznámenie
Vakcíny proti koronavírusu, ale aj liek Ivermectin, dve témy, ktoré v súčasnosti najviac trápia Slovákov. Ján Čarnogurský mladší v statuse na sociálnej sieti radí ľuďom, ako smrť príbuzného riešiť aj po právnej stránke. Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik