Zamestnanci, ktorí odmietnu vakcínu proti Covid-19, môžu prísť o prácu, varuje Vatikán
19 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Vatikán vyhlásil, že očkovanie proti Covid-19 bude pre ich zamestnancov povinné, pričom varoval tých, ktorí vakcínu odmietnu, že by mohli čeliť prepusteniu, informuje portál RT.


Kardinál Giuseppe Bertello, šéf komisie riadiacej Vatikánsky mestský štát, v sedemstranovom dekréte uviedol, že očkovanie proti Covid-19 je „zodpovednou voľbou“ a že tí, ktorí to odmietnu, môžu riskovať prepustenie. Usmernenie poukazuje na zákon z roku 2011, ktorý stanovuje, že zamestnanci, ktorí odmietnu „preventívne opatrenia“, môžu byť disciplinárne stíhaní.

Nová politika umožní ľuďom s legitímnymi zdravotnými dôvodmi vzdať sa vakcíny, ale takýto personál môže byť preradený na pozície, ktoré by boli v kontakte s menším počtom ľudí. Ich plat by zostal rovnaký, aj keď by boli degradovaní.

Samotný Bertello mal v decembri pozitívny test na Covid-19 a bol v karanténe vo svojom byte, kým nedostal povolenie na návrat k svojim bežným povinnostiam. Vatikánsky mestský štát, najmenší nezávislý národný štát na svete, má asi 800 obyvateľov, ale zamestnáva viac ako 4 000 ľudí.

České médiá: Slovensko nedalo zelenú ruskej vakcíne Sputnik V
Slovenská vláda neprijala uznesenie o nákupe ruskej vakcíny proti Covid-19 Sputnik V. Dôvodom je veto jedného z členov koalície, a síce strany Za ľudí. Slovenský minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak vyhlásil, že je z toho... Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Pápež František je otvoreným zástancom globálnych vakcín proti koronavírusu. V rozhovore minulý mesiac uviedol, že dostať vakcínu je „etickou voľbou“, pretože „hazardujete so svojím zdravím a tiež hazardujete so životmi ostatných“. František dostal svoju prvú dávku vakcíny Pfizer-BioNTech deň po tom, čo Vatikán 13. januára začal očkovací program. Druhú dávku dostal začiatkom februára.

České médiá: Blahova reakcia na výpovede svedkov v prípade Lučanský a Slovensko má nového špeciálneho prokurátora
Bývalý slovenský policajný prezident Milan Lučanský podľa slovenských provládnych médií úplatky nielen bral, ale tiež dával. Situáciu okomentoval politik Ľuboš Blaha, ktorý apeluje, aby ľudia neverili mafiánskym médiám, píše portál Sputnik. Portál... Čítať ďalej
16 | 02 | 2021 | Marek Molnár