Za ľudí, za Sputnik! Šeliga žiada rovnaké pravidlá pre všetky vakcíny
19 | 02 | 2021 I sefredaktor

"Ak je pán premiér absolútne presvedčený o Sputniku V (a to aj keď nie je vedec), minister zdravotníctva Krajči má legálnu právomoc spustiť očkovanie Sputnikom V na tzv. výnimku v mimoriadnej situácii, preto nepotrebuje uznesenie vlády," upozorňuje v statuse na FBJuraj Šeliga. "Aj premiérovi Matovičovi je však úplne zrejmé, úplne zrejmé, že to je hazard a preto si to chce nechať “posvätiť” vládou," píše podpredseda strany Za ľudí, ktorá zablokovala nákup ruskej vakcíny.


Šeliga tvrdí, že Za ľudí nie je proti Sputniku, chce len rovnaké pravidlá pre všetky vakcíny. "Nie je pravda, že sa odmietame baviť o vakcíne Sputnik V, práve naopak sme za to, aby sa rokovalo, aby bol certifikovaný a mohli sme aj my ním očkovať. Ale to je proces, ktorý má svoje pravidlá a v tomto procese nie je priestor na populizmus alebo orbánovsko - putinovské geopolitické hry. Dovtedy prosím všetkých, najmä premiéra, aby nezavádzal a poskytol ľuďom všetky informácie!" zdôrazňuje.





Podpredseda Za ľudí upozorňuje, že slovenský ŠUKL nemá kompetenciu na schválenie hromadného použitia akejkoľvek vakcíny, tú ma len EMA. ŠUKL by ale mohol prijať stanovisko, že odporúča resp. nie je proti a minister zdravotníctva by dal výnimku na použitie neregistrovanej vakcíny s výhovorku ŠUKL na uznesenie vlády. "Ako píšem, tú výnimku môže udeliť aj teraz, je to jeho právo a kompetencia, len si to musí zobrať na svoju zodpovednosť a nemôže sa v prípade problémov so Sputnik V vyhovoriť na iných a vládu ako celok," uzatvára Šeliga.