Rusko je strategický partner Slovenska
19 | 02 | 2021 I Aneta Leitmanová
Kauza Sputnik oživila večnú otázku slovenskej politiky. Je Rusko naším nepriateľom alebo spojencom? Krátka odpoveď znie, že Rusko je strategickým partnerom Slovenska.

Nemecko, Rusko, USA a Slovensko


Vzhľadom na objem obchodnej výmeny a význam investícií je strategickým partnerom Slovenska aj Nemecko. Nemusí sa nám to páčiť, no také je geopolitická realita a na nej sa tak skoro nič nezmení. Preto Nemecko je a ešte dlho ostane naším kľúčovým partnerom. Tomu musíme prispôsobovať aj našu zahraničnú politiku. Aj Rusko je naším strategickým partnerom, aj keď trochu z iných dôvodov.

Americkí piloti nad Sýriou čelili zlyhaniu systémov ich strojov v dôsledku priblíženia sa ruských Su-35 (video SU-35)
Americké Super Hornety zostali zrazu slepé a hluché. Funkčné im zostali iba základné funkcie, schopné ovládať lietadlo v letuschopnom stave. Čo sa stalo? Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Ivan Brožík


Bez plynu a ropy z Ruska by nemalo čo poháňať významnú časť slovenskej ekonomiky a vykurovať domácnosti. Existujú síce rôzne alternatívne riešenia, no tie sú časovo a finančne náročné. Neskôr sa možno zhmotnia do novej energetickej reality, ale kúriť a poháňať stroje musíme teraz. A preto musíme myslieť aj na dobré, teda strategické vzťahy s Ruskom.

Ďalším dôvodom je bezpečnosť. Ani náhodou netreba podliehať ilúzii, že Moskva je alebo bude naším bezpečnostným garantom. Lenže to isté platí o Washingtone. Bezpečnostným garantom Slovenska predsa nemôže byť krajina, ktorej východné pobrežie je sedem tisíc kilometrov od Bratislavy a okrem polovice kontinentu ho od nás oddeľuje druhý najväčší svetový oceán.

Žiadna aliancia nie je večná, večné sú len záujmy


Čo z toho vyplýva pre Slovensko a jeho zahraničnú politiku? Predovšetkým fakt, že žiadna koalícia či aliancia nie je ani posvätná, ani trvalá. Ani naše členstvo v NATO. Sväté a trvalé sú iba naše národné záujmy. USA svojou politikou na Ukrajine vôbec neberú ohľad na to, že v záujme Slovenska nie je provokovať Rusko. A preto by ani Slovensko nemalo brať ohľad na to, aké má plány Washington s Kyjevom. Naopak, ak sa Rusko cíti ohrozené bábkovou vládou západu na Ukrajine, čo môže podnietiť jeho agresivitu a priblížiť hrozbu vojny k našej východnej hranici, potom musíme robiť všetko pre to, aby sme tomuto scenáru zamedzili.

Američania posielajú do Nórska bombardéry B - 1B, Rusi ako odpoveď vytiahli z rukáva úplne neznáme rakety
Rusi vedia ako prekvapiť v správnej chvíli. Američania posielajú na základňu Orland v Nórsku strategické bombardéry B - 1B. Rusi zas na svoju základňu v Kaliningradskej oblasti poslali už osvedčené Suchoje - 27, ale! Nikto netuší, s akými raketami... Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Ivan Brožík


Z toho vplýva jednoznačný záver, že z hľadiska Slovenska je prijateľnejšie, ak v Kyjeve sedí proruská, nie proamerická vláda. Nie preto, lebo si myslíme, že je to správne, ale preto, lebo je to pre nás výhodnejšie. Ak sa Rusko nebude cítiť ohrozené západom, nebude mať ani dôvod napínať svaly na Ukrajine či v Pobaltí. Slovensko je malá krajina a ťažko vybojuje veľkú vojnu, no môže jej múdrou politikou zabrániť. Napríklad využiť právo veta pri šialených nápadoch prijať za členov NATO Ukrajinu či Gruzínsko. Rovnako by sme konečne mohli uplatniť právo veta aj v EÚ pri neustálom predlžovaní a rozširovaní sankcií proti Rusku.

Nie kvôli Moskve a láske k Rusom, ale kvôli Slovensku a láske k Slovákom. Lenže to sa nestane, kým ministerstvo zahraničných vecí vedú americkí tajtrlíci Ivan Korčok a Martin Klus a ministrom obrany je Jaroslav Naď, ktorý bol až do nástupu do vlády na výplatnej listine americkej ambasády.

Svetová premiéra druhej generácie legendy: Kalašnikov II tento víkend, na stránke HD už teraz (VIDEO)
Povôdný Kalašnikov AK-47 už nezodpovedá najnovším trendom vo vývoji zbraní, hoci stále je v mnohých smeroch omnoho lepší ako niektoré iné moderné samopaly. Je odolný, nenáročný na údržbu, ľahko sa s ním zaobchádza a dokáže strieľať v extrémnych... Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Ivan Brožík