V osamelosti počas lockdownu vám pomôže aj robotický pes
18 | 02 | 2021 I Diana Zaťková



Vedci z University of Cambridge zistili, že robotické psy, terapia smiechom a všímavosť môžu ľuďom pomôcť vyrovnať sa s osamelosťou a sociálnou izoláciou počas pandémie Covid-19,informuje Guardian.


Tím na Lekárskej fakulte univerzity pod vedením doktora Christophera Williamsa prehodnotil 58 existujúcich štúdií o osamelosti a identifikoval intervencie, ktoré by sa dali prispôsobiť ľuďom žijúcim v lockdowne alebo v rámci dištančných opatrení súvisiacich s pandémiou.


Niektoré zo štúdií zahŕňali iniciatívy na boj proti osamelosti a izolácii v domovoch ošetrovateľskej starostlivosti, ktoré budú pravdepodobne uzamknuté naozaj tvrdo a dlho. Je zaujímavé, že týždenné návštevy interaktívneho robotického psa sa pri zmierňovaní osamelosti osvedčili rovnako efektívne ako skutočný pes.


No celkovo najefektívnejšie sa zdali byť psychologické intervencie vrátane terapií založených na všímavosti, tai chi, meditácii qigong a terapie smiechu, ktoré viedli k významnému zlepšeniu výsledkov osamelosti alebo sociálnej podpory.

Čína predbehla Ameriku ako najväčší obchodný partner Európskej únie
17 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Ako potenciálne užitočné boli označené aj vzdelávacie programy, najmä tie, ktoré sa zameriavajú na blahobyt, priateľstvo, riešenie prekážok sociálnej integrácie a vysvetlenie osamelosti. "Kombinácia výchovných a psychologických zásahov - pochopenie zdroja problému a toho, čo s tým môžete urobiť - sa preto javila ako najefektívnejšia," uviedol Williams.







„Mnohé z aktivít by sa dali vo veľkom rozsahu realizovať v online skupinách, potenciálne za nízke náklady,“ uviedol Adam Townson, spoluautor recenzie. Pokiaľ však ide o pandémiu, významným problémom sú tí, u ktorých je najväčšia pravdepodobnosť, že sa budú cítiť osamelí alebo izolovaní.


Bezos je opäť najbohatší. Z jeho majetku sa vám zakrúti hlava
17 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

Tí, ktorí nevlastnia alebo nevedia používať elektronické zariadenia alebo nemajú prístup na internet. "Akýkoľvek prístup k pomoci ľuďom trpiacim osamelosťou alebo sociálnou izoláciou musí brať do úvahy digitálne vylúčenie," uviedol Townson.


"Ďalším nedostatkom bol nedostatok štúdií o osamelosti a izolácii u mladších populácií študentov, ľudí z prostredia s nízkym príjmom, etnických menšín a osôb trpiacich digitálnou chudobou," uviedol Williams a navrhuje ďalší výskum toho, ako rôzne komunity prežívajú a môžu riešiť samotu a sociálnu izoláciu.


Desivé! Aj napriek očkovaniu, seniori v Španielsku umierajú v celých masách
Hrôzostrašné masové úmrtia v centrách pre seniorov tvoria až 40% všetkých úmrtí na covid-19 v Španielsku, píše španielska verzia spravodajského portálu RT. Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič