Odporúčania českým lekárom: S beznádejnými prípadmi nestrácajte čas!
18 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Okrem toho, že lekári už melú z posledného, často ich v Česku čaká aj veľmi nepríjemné rozhodovanie. Ak totiž na jednotku intenzívnej starostlivosti dorazí viac pacientov v kritickom stave ako je lôžok, lekári musia zvoliť, koho uprednostnia, prináša portál HN.


Pokračovanie v neprimeranej či neúčelnej intenzívnej starostlivosti je v rozpore s etickými princípmi medicíny, pripomína kolabujúcim nemocniciam Česká spoločnosť anestéziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny. Jej odporúčaním sa majú ústavy v Česku riadiť v prípade, že by boli kvôli covidovej epidémii vyčerpané ich kapacity. To sa teraz vzhľadom na koronavírus týka prakticky polovice nemocníc v republike.

V takom prípade nie je poskytovateľ zdravotných služieb povinný, dokonca ani oprávnený, takú starostlivosť poskytovať, uvádza sa ďalej v dokumente. Keď pacient neodkladnú starostlivosť potrebuje, musí ho nemocnica prijať do starostlivosti, hoci by sa tým prekročilo "únosné pracovné zaťaženie". Je potrebné ho prezrieť a potom zvážiť, čo s ním ďalej. Logicky je najčastejším riešením prevoz do iného zariadenia.

To, ako zvládate Covid závisí na množstve génov neandertálcov, ktoré nosíte
18 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Primár interného a covidového oddelenia Nemocnice Sokolov Martin Straka danú situáciu komentuje: "Nemá to kvalitné riešenia. Musíme improvizovať, preposielať pacientov inam, musíme ľudí selektovať. Áno, poďme si to povedať ,na férovku', selektovanie pacientov existuje, áno, pán minister, inak to nejde."

Prežili by na JIS za normálnych okolností aj tí, ktorí vyzerajú beznádejne? To sa nikdy vylúčiť nedá. Spomínané odporúčanie však platí len pre kritické situácie v nemocniciach, čiže nie pre doby pokoja, kedy je voľných lôžok dosť.

Tragédia v Španielsku: Ľudia umierajú po očkovaní. Nútia nám vakcíny a ohrozujú naše životy!
Zo Španielska stále prichádzajú hrozné správy o úmrtiach starších ľudí v domovoch s opatrovateľskou službou. Najdesivejšie však je, že smrť väčšiny týchto starších ľudí nastala potom, čo boli očkovaní, informuje organizácia... Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Diana Zaťková