Korčok má výhrady voči vakcíne Sputnik
18 | 02 | 2021 I Imrich Kovačič

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) má výhrady voči tomu, že sa má ruská vakcína Sputnik V dostať do členských štátov Európskej únie bez toho, aby ju schválila Európska lieková agentúra (EMA). Uviedol to v stredu na sociálnej sieti.


Šéf rezortu slovenskej diplomacie preto žiada Európsku komisiu, aby okamžite vyzvala výrobcov Sputnika na dodanie potrebných podkladov na certifikáciu vakcíny. Zdôraznil, že neodmieta Sputnik preto, lebo ide o ruskú vakcínu.

"Ak totiž európskou certifikáciou prešli doteraz všetci výrobcovia vakcín, nerozumiem, prečo Sputnik doteraz nepožiadal o schválenie v EÚ. Práve toto je hlavný dôvod, že okolo Sputnika je veľa politiky a neistoty," uzavrel.

Strana SaS chce, aby minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) začal rokovať s Ruskou federáciou o vakcíne Sputnik. Cieľom má byť potvrdenie jej bezpečnosti a účinnosti Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Strana to uviedla v stanovisku, ktoré TASR poskytol jej hovorca Ondrej Šprlák.

Pandemická komisia v utorok (16. 2.) odporučila vláde, aby začala rokovať s ruskou stranou a vzhľadom na závažnú epidemickú situáciu a nedostatok vakcín zaobstarala dostatočné množstvo vakcín Sputnik V. Vládny kabinet sa má témou zaoberať vo štvrtok (18. 2.). Z koalície sa proti tomu postavila strana Za ľudí, jej predsedníčka Veronika Remišová chce počkať na výsledky hodnotenia ruskej vakcíny EMA.

Vláda si z vlastných občanov spravila laboratórium. Toto je na jej okamžitú demisiu, vyzýva poslanec Taraba
Slovensko je na tom v boji s koronavírusom tak zle, že žiada o pomoc aj zahraničie. A práve toto kritizuje vo svojom statuse poslanec Tomáš Taraba. Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik