"Ak si nepriznáme chyby, za ktoré v nemocniciach kruto platíme, nemôžeme ich naprávať," hovorí lekár Visolajský
18 | 02 | 2021 I Ivan Brožík





"Za naším smutným prvenstvom sú zásadné chyby v slovenskom boji s pandémiou a, žiaľ, do značnej miery aj stav nášho zdravotníctva, najmä nedostatok personálu. Sme národ, ktorý bude dlhé týždne diskutovať, kedy konečne nakúpime drahé lieky so sporným efektom, ale nezaujíma nás, že pacient musí mať v nemocnici hadičku na močenie a plienku, lebo s ním nemá kto ísť na toaletu." Citát Peter Visolajský.













 

"Alebo pacient na drahej liečbe skoná pre preležaninu, lebo sa ušetrilo na sestrách." Píše v statuse na sociálnej sieti šéf lekárskych odborov a člen ústredného krízového štábu, lekár Peter Visolajský

Reprofoto FB (@Peter Visolajský)


"Tešíme sa z tlačoviek, kde oznamujú, aké prístroje a ventilátory nakúpili, ako helikoptéra priniesla niekde ventilátor, ale nezaujíma nás, či je pri pacientovi dosť sestier a skúsených lekárov, aby sme pacienta naozaj dobre liečili a vyliečili." Dáva do kontrastu paradoxy okolností Peter Visolajský.


Matovičove zmeny vo vyhláseniach už spôsobujú chaos. Visolajský mu to povedal jasne
Premiér Igor Matovič pripomína v poslednom kráľa z rozprávky Pyšná princezná. Aj v jeho prípade sa dá povedať, že „odvolávam, čo som odvolal a sľubujem, čo som sľúbil!“ Ale, s iným chaosom aký bol v rozprávke –... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.



"Dlhodobé ignorovanie prehlbujúceho sa nedostatku sestier a skúsených lekárov, neriešenie problémov našich nemocníc a ambulancií si vyberali svoju daň vo vysokých odvrátiteľných úmrtiach už pred pandémiou a dnes za to platíme ešte krutejšiu daň. Naplno sa dnes potvrdzuje, že pandémiu nemožno poraziť v nemocniciach, dá sa s ňou bojovať len pred nemocnicami." Znie názor skúseného lekára z praxe.

"Okrem dlhodobo aj aktuálne ignorovaného stavu nášho zdravotníctva sme pri zimnej vlne zaviedli lockdown neskoro a nedostatočne sa dodržuje. Na Slovensku sa snažíme hľadať zázračné riešenia, ale rezignovali sme na tie bežné, osvedčené a efektívne, ako sú dostupné a cielené testovanie, svedomité a rýchle trasovanie s absolútnou prioritou trasovania nových mutácií a efektívna izolácia infikovaných. K tomu nepriznaním si chýb časom strácame to najdôležitejšie – dôveru občanov." Pripomína Visolajský.

Visolajský upozorňuje na riziká Matovičového plánu testovania. Zvíťazí opäť tvrdohlavosť premiéra?
Slovákov čaká v decembri podľa slov premiéra ďalšie „nepovinné“ celoplošné testovanie. Uskutoční sa, alebo Igor Matovič bude musieť cúvnuť pred vyššou mocou? Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Odborník a znalec prostredia ďalej vymenúva: "Okrem vyššie spomenutého si myslím, že jednou z najzávažnejších chýb, ktoré robíme, je zlý zber dát a ich vyhodnocovanie. Informácie a dobré vyhodnotenie dát sú v každej vojne rozhodujúce. Slovensko je jednou z mála krajín, ktoré sa nevie vyznať ani v počtoch, ktoré by mali byť nespochybniteľné – v počtoch hospitalizovaných. Všetky úspešné krajiny v boji s pandémiou majú svoje hlavné testovanie a prehľad nad situáciou postavené na PCR testoch. Mali by sme sa z toho poučiť a zvýšiť kapacity PCR testovania. Sú dostupné už aj vysokokapacitné automatické stroje, ktoré dokážu automaticky spracovať tisícky vzoriek v krátkom čase a, naopak, sú dostupné aj malé prístroje pre rýchlu PCR diagnostiku do nemocníc či do ambulancií."

Doktor Visolajský končí svoj status zmierlivo, ale apeluje na rozum: "Nemusíme antigénne testy rovno zatracovať, aj tie majú svoje miesto v boji s pandémiou, ale mali by sme ich používať len tam, kam sú určené.
Základ toho, aby sme situáciu s koronavírusom na Slovensku zlepšili, je uvedomiť si chyby, ktoré robíme, priznať si ich, lebo až potom ich vieme naprávať. A je to aj jediná cesta, ako si znovu získať dôveru občanov."

Doktor Visolajský: Matovičova vláda zbabrala pandémiu antigénovými testami
16 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová