Čína predbehla Ameriku ako najväčší obchodný partner Európskej únie
17 | 02 | 2021 I Diana Zaťková
Čína sa stala jedinou krajinou, ktorá v období pandémie podporila vývoz aj dovoz do Európskej únie. Vlani zosadila z trónu USA ako najlepšieho obchodného partnera bloku, informuje portál RT.




Podľa údajov zverejnených štatistickým úradom Európskej únie, Eurostatom, dosiahol dovoz z Číny do EÚ v roku 2020 383,5 miliárd EUR. Medziročne teda vzrástol o 5,6 percenta. Export sa zvýšil o 2,2 percenta a dosiahol 202,5 ​​miliardy EUR.

Zároveň došlo k výraznému poklesu obchodu s USA - historicky najdôležitejším obchodným partnerom Európy. Vlaňajší dovoz sa prepadol o viac ako 13 percent, zatiaľ čo vývoz európskeho tovaru do USA poklesol o viac ako osem percent. Výsledkom je, že USA už nie sú hlavnou obchodnou destináciou EÚ a nahradila ich Čína.

Koronavírus je čínska biologická zbraň, kázal arcibiskup Dominik Duka
Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka označil koronavírusovú pandémiu za čínsku biologickú zbraň. Vyhlásil to vo svojej kázni v pražskej Katedrále svätého Víta ešte začiatkom februára. V utorok na to upozornila televízna stanica CNN Prima... Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | tasr


Koronavírusová kríza zasiahla svetový obchod, pričom trh EÚ aj eurozóna utrpeli takmer 10-percentný pokles vývozu aj dovozu. Najnovšie údaje Eurostatu však naznačujú, že obchod medzi európskymi národmi a zvyškom sveta sa už začal zotavovať.

Aj keď dopad pandémie bude slabnúť, obchod medzi EÚ a Čínou sa bude ďalej rozširovať. V decembri sa Brusel a Peking dohodli na dlho rokovanej investičnej dohode, ktorá je oficiálne známa ako Komplexná dohoda o investovaní.

Zahraničie si všimlo Matovičovu atómovku: Po pretestovaní celej populácie majú najvyššiu úmrtnosť na svete
Mesiace po tom, čo sa stalo prvou krajinou na svete, ktorá otestovala celú svoju populáciu, má dnes Slovensko najvyššiu úmrtnosť na koronavírus na svete, konštatuje portál yahoo!news. Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Diana Zaťková