Buduje Rusko v Dubline podzemnú špionážnu základňu?
17 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Plány rozširovania ruského veľvyslanectva v Dubline zalarmovali írske úrady. Podľa medializovaných správ budovanie podzemného parkoviska vyvoláva podozrenie, že Moskva chce rozšíriť svoje špionážne aktivity, píše nemecký časopis Der Spiegel.


Či už išlo o prípad Alexeja Navaľného, alebo súvislosti s vraždou v berlínskej zoologickej záhrade, ruská tajná služba sa v poslednom čase čoraz viac objavuje v palcových titulkoch a na titulných stránkach.  Ani írska metropola Dublin už neskrýva svoje obavy, pokiaľ ide o aktivity ruských agentov.  Podľa medializovaných správ  práce na rozširovaní ruského veľyslanectva v Írsku zalarmovali miestne úrady.


Ako informovali britské noviny Times prebiehajúce stavebné práce na území diplomatického zastúpenia sa dostali do pozornosti írskych bezpečnostných úradov. Berlín už v roku 2018 kvôli bezpečným obavám zastavil rozsiahle plány na rozširovanie ruského veľvyslanectva.


Vtedajšie plány počítali s rozšírením komplexu z 2 000 až na 10 000 metrov štvorcových úžitkovej plochy. Už vtedy sa írske úrady a armáda domnievali, že za stavebnými prácami sa skrýva budovanie špionážnej základne.


Podľa novín Times majú úrady podozrenie, že aj súčasné stavebné práce sú súčasťou takéhoto plánu, i keď v menšom rozsahu. Tieto plány sa preto majú teraz dôkladne preskúmať. Vyšetrovanie sa bude sústreďovať najmä na podzemnú garáž, ktorá bola už de facto vybudovaná. Vzhľadom na to, že v okolí budovy ruského veľvyslanectva je dosť miesta na parkovanie, takýto projekt je podľa britských novín nanajvýš podozrivý a u írskych úradov vyvoláva otázky.


Írsko sa považuje za ľahký cieľ  v západnej Európe


Ako ďalej informovali noviny Times, na vyšetrovanie bude dohliadať armáda a írske tajné služby. O jeho výsledkoch má byť informovaný Národný bezpečnostný úrad , ktorému predsedá premiér. Nie je ale jasné, či sa vôbec môžu prijať nejaké opatrenia proti takejto výstavbe.


„Každé ruské veľvyslanectvo na svete má spravodajských dôstojníkov, ktorí pracujú pod diplomatickou ochranou,“ - citovali noviny Times anonymný zdroj bezpečnostných orgánov. Osobitosťou na ruskom veľvyslanectve v Dubline je, že slúži ako zberné miesto informácií z celej Európy. „Ruské veľvyslanectvo v Prahe je zas základňou pre operácie v Nemecku. Írsko zohráva túto úlohu pre ruskú špionáž vo Veľkej Británii a takých krajinách ako Francúzsko a Holandsko,“ – citoval ďalej zdroj britské noviny.


Ruské veľvyslanectvo na otázku britských novín Times odmietlo poskytnúť stanovisko. Nedávno ale ruské diplomatické zastúpenie obvinilo írsku vládu „z  hrania hier“, ktorými zabránila pôvodným stavebným plánom.


Írsko je členom EÚ, ale nie je súčasťou transatlantickej obrannej aliancie NATO, a je preto pre Rusko ľahkým cieľom na začatie špionážnych misií v západnej Európe, uzatvára Der Spiegel.