Andruskó a Marček si môžu, zatiaľ, vydýchnuť. Vyradili ich zo zoznamu obvinených z plánovania vrážd prokurátorov
17 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šulfiarskeho mala v pláne zlikvidovať skupina ľudí, v ktorej bolo viacero známych mien. Teraz z nich, zatiaľ, vyšetrovatelia vyradili dve.


O skutočnosti, že sa pripravujú vraždy prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šulfiarskeho ako prvý prehovoril Zoltán Andruskó, ktorý potom vyšetrovateľom prezradil aj mená ďalších, ktorí sa na tom mali podieľať. Podľa neho si mala ich vraždu objednať Alena Zsuzsová, ktorá to ale odmieta, informuje portál tvnoviny.sk.
Vyšetrovateľ môže opäť rozhodnúť, že stíhanie voči nim podmienečne alebo úplne zastaví

Zoltán Andruskó vyšetrovateľom opísal, koho na vraždy najal, ako obete sledovali, kde zháňali zbrane a koľko za to mali zinkasovať. Súčasného generálneho a špeciálneho prokurátora mali na muške ešte na jeseň 2017, teda ešte pred vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, Petra Šufliarskeho chceli údajne zabiť v lete 2018. Na pripravovaných zločinoch sa mali podieľať viacerí, no zo zoznamu obvinených teraz vypadli dve mená. Televízia Markíza zistila, že sú nimi Zoltán Andruskó a Miroslav Marček, ktorým v tejto veci len pred pár dňami prerušili trestné stíhanie. Znamená to, že nateraz obvinení v tomto prípade nie sú, čo TV Markíza potvrdili viaceré zdroje z prostredia vyšetrovania.

ODHALENIE: Zoltán Andruskó píše spoza mreží a odhaľuje špinavosti na pozadí celej kauzy
„Voči mojej osobe neboli dodržané žiadne dohody,“ uvádza Andruskó v úvode svojej spovede, v ktorej opisuje proces vyšetrovania. V liste niekoľkokrát spomenul, že sa bojí nielen o svoj život, ale aj o životy svojej rodiny. Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Obaja muži si už odpykávajú dlhoročné tresty za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Andruskó sa vyšetrovateľom priznal a od začiatku spolupracuje, opísal napríklad koho na to najal, ako obete sledovali, kde zháňali zbrane a koľko za to malo zinkasovať. Marček tak spravil pol roka po tom ako bol vo väzbe. Dôvodom prerušenia stíhania je, že obaja muži spolupracujú a objasňujú trestnú činnosť.

„Prerušiť trestné stíhanie môže policajt s predchádzajúcim súhlasom prokurátora voči osobe, ktorá je obvinená, ale významnou mierou sa podieľa na objasnení napríklad korupcie, rozloženia organizovaných skupín, terorizmu, úkladnej vraždy," vysvetlila rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská a dodala, že keď pominú dôvody prerušenia policajt alebo prokurátor môžu pokračovať v tom trestnom stíhaní. Ako dlho môže takýto stav trvať nie je stanovené. Vyšetrovateľ ale môže opäť rozhodnúť napríklad aj tak, že stíhanie voči Andruskóovi a Marčekovi podmienečne alebo úplne zastaví. V tom prípade by to znamenalo, že by ich za tieto zločiny vôbec nesúdili. Prípad sa stále vyšetruje, Marian Kočner medzi obvinenými doposiaľ nefiguruje.

Objednávka vraždy porokurátorov trvala aj po uväznení Kočnera
Na príprave vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho pracovali aj po tom, čo prokurátor Ján Šanta dostal obvineného Mariana K. za mreže pre kauzu miliónových zmeniek. Vyplýva to zo zistení TV JOJ, o ktorých televízia informuje na... Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | SITA