Väznený bývalý šéf finančnej správy Imrecze vlastní vilu za jeden a pol milióna
16 | 02 | 2021 I sefredaktor
Trojpodlažná vila exšéfa daniarov Františka Imreczeho, ktorý sedí vo väzbe pre utajené zmluvy za desiatky miliónov, stála takmer pol druha milióna. Ďalšie peniaze zhltla rekonštrukcia. Nehnuteľnosť s výhľadom na Dunaj tak prevyšuje Imreczeho oficiálne príjmy, informuje portál akuality.sk. 



Jeden z najdlhšie slúžiacich šéfov finančnej správy František Imrecze, ktorého pripravila o kreslo kauza colných podvodov za 300 miliónov a dnes sedí vo väzbe pre miliónové utajené zmluvy, sa môže pochváliť rozľahlou vilou s výhľadom na Dunaj.  Na vlastníctvo lukratívnej nehnuteľnosti v bratislavskom Starom Meste upozornili Aktuality.sk už na jar minulého roka. Bývalý šéf daniarov s ministerskými ambíciami vtedy tvrdil, že si na vilu zobral „státisícovú“ hypotéku a úver spláca z platu šéfa mimovládnej organizácie IOTA združujúcej európske daňové správy. Už vtedy sa však ukazovalo, že Imreczeho oficiálne príjmy by na kúpu atraktívnej nehnuteľnosti nestačili.






Najnovšie zistenia Aktuality.sk potvrdzujú, že kúpa a následná rekonštrukcia trojpodlažnej vily prevyšujú finančné možnosti niekdajšieho nominanta Smeru v čele finančnej správy. Len samotná vila pred rekonštrukciou vyšla na 1,4 milióna eur. Ďalšie peniaze si vyžiadala prestavba objektu, do ktorej sa pustil bývalý štátny funkcionár bez stavebného povolenia.

Kauza utajených IT zmlúv za desiatky miliónov eur dobehla Imreczeho po vyše dvoch rokoch od odchodu z funkcie prezidenta finančnej správy. Obvinený je z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. V škandále figurujú aj väzobne stíhaný oligarcha Jozef Brhel – jeden z najbohatších Slovákov označovaný za mecenáša Smeru či medzinárodne hľadaný IT magnát Michal Suchoba.


Imrecze vlastní vilu na jednej z najlukratívnejších ulíc v Bratislave – vo Fialkovom údolí – od roku 2017. Nehnuteľnosť kúpil v čase, keď šéfoval finančnej správe a zodpovedal za efektívny výber i kontrolu daní. Na kúpu využil úspory, hypotéku a peniaze z predaja domu na bratislavských Dlhých dieloch.

Pôvodný Imreczeho dom stojí na ploche s rozlohou 150 metrov štvorcových, v terasovej zástavbe bez záhrady. Bývalý IT manažér a neskôr zamestnanec štátnej správy sa odtiaľ presunul do jednej z najvychytenejších štvrtí hlavného mesta, ktorá leží na dohľad od luxusného komplexu Bonaparte – niekdajšieho sídla šéfa Smeru Roberta Fica. K trojpodlažnému objektu s pôdorysom 200 metrov štvorcových patrí pozemok s výmerou 360 metrov štvorcových.

Atraktívnej adrese zodpovedajú aj ceny, vyplýva z údajov portálu reality.sk. Kým meter štvorcový za nehnuteľnosť na Dlhých dieloch sa predával v roku 2017 v priemere za 2370 eur, vo Fialkovom údolí to bolo v priemere za 3060 eur. Rozdiel v cene za meter štvorcový bol 690 eur.