Pri pokuse Jankovskej o samovraždu dozorcovia nepochybili, tvrdí prokuratúra
16 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik
Moniku Jankovskú eskortovali 31. januára z väznice do nemocnice. Dôvodom prevozu bolo nadmerné užitie liekov proti úzkosti. Jej obhajca priznal, že sa pokúsila o samovraždu. Generálny prokurátor už pozná závery vyšetrovania incidentu, informuje portál noviny.sk.
O samovražednom pokuse dozorcovia nevedeli

Jankovská bola zadržaná v marci minulého roku a obvinená z prijímania úplatku a podplácania. Hoci sa rozhodla spolupracovať s vyšetrovateľmi s nádejou, že sa dostane na slobodu, doteraz sa tak nestalo. Zrejme preto sa bývalá štátna tajomníčka rozhodla v posledný januárový deň pre samovraždu.

Závery vyšetrovania incidentu už generálny prokurátor Maroš Žilinka pozná. Verejnosť by o nich chcel informovať v najbližších dňoch. Podľa záverov vyšetrovania prokuratúry nebolo zo strany príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) v súvislosti s incidentom obvinenej Jankovskej zistené zanedbanie služobných povinností.

Prokuratúra vykonávala previerku v Ústave na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody Banská Bystrica aj v Nemocnici pre obvinených a odsúdených Trenčín po tom, čo bola Jankovská hospitalizovaná.

„Z vykonanej mimoriadnej previerky vyplynulo, že o samovražednom pokuse obvinenej Moniky Jakovskej službukonajúci príslušníci ZVJS nevedeli. Nebola zistená žiadna okolnosť, na základe ktorej by takéto konanie mali zistiť a predpokladať, konštatuje prokuratúra. O možnom samovražednom pokuse sa obvinená zmienila až ústavnej lekárke v poobedňajších hodinách. „Ústavná lekárka potom prijala adekvátne opatrenia,” uviedla prokuratúra.

Jankovská sa pokúsila o samovraždu, potvrdil to jej advokát po návšteve v nemocnici
Advokát Peter Erdös včera ešte Moniku Jankovskú navštíviť v nemocnici nemohol, dnes už sa s ňou stretol. Po rozhovore s klientkou potvrdil, že bývalá štátny tajomníčka sa pokúsila vziať si život. Čítať ďalej
02 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Obvineným už budú rozdávať lieky iba jednotlivo

Z previerky boli podľa prokuratúry vyvodené aj všeobecné závery. Najmä ohľadom nevyhovujúcej internej úpravy výdaja liekov obvineným, ktorým je podľa doterajšej smernice možné vydávať lieky v celom balení naraz.

„V tejto súvislosti sa javí ako mimoriadne potrebné zaviesť novú legislatívnu úpravu vydávania liekov obvineným tak, aby im boli vydávané iba jednotlivé lieky podľa ordinácie lekára,” uvádza prokuratúra. Zároveň navrhuje, aby pri výskyte samovražednej udalosti v ústavoch na výkon väzby a trestu odňatia slobody u osôb, ktoré sú na cele umiestnené samostatne bez iných osôb, vykonával preverovanie Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR z dôvodu zachovania nestrannosti a objektivity.

V rámci previerky bola podľa prokuratúry vypočutá Janskovská v prítomnosti jej obhajcu, lekárka ústavu a všetci ostatní príslušníci ZVJS, ktorí v inkriminovaný deň prišli do kontaktu s obvinenou.

„Samovraždu spáchali Lučanský aj Böhm, pokúsila sa o ňu Jankovská, kto bude ďalší?“ pýta sa Ľuboš Blaha
František Böhm vyvolal svojou samovraždou doslova búrku teórií, prečo sa to stalo a kto by za to mal či mohol niesť zodpovednosť. Jedným z tých, ktorí sa nad touto tragickou udalosťou zamýšľajú vo svojom statuse je aj Ľuboš... Čítať ďalej
13 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik