Ministerka spravodlivosti nechce vidieť, že sudcovia jej súdnu mapu odmietajú
16 | 02 | 2021 I sefredaktor
Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková očividne nepochopila, že sudcovia odmietajú jej návrh novej súdnej mapy. "Asi ťažko sa dá uveriť úprimnosti zámeru, ak list na podporu súdnej mapy posiela niekto, kto je od začiatku jej kritikom," uviedla ministerka pre TASRv reakcii na  krok členky Súdnej rady SR Marcely Kosovej, ktorá jej doručila vyhlásenie na podporu novej súdnej mapy s jediným podpisom sudcu. 

"Od 8. februára mali sudcovia možnosť deklarovať súhlas s novou súdnou mapou podpisom pod text, ktorý obsahuje základné argumenty ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej," uviedla Kosová. Napriek tomu, že s mapou nesúhlasí, bola za to, aby sa poskytol priestor na vyjadrenie aj sudcom, ktorí súhlasia. "Keďže som bola do súdnej rady zvolená 611 sudcami, z ktorých nie každý má rovnaký názor na tento materiál ako ja, považovala som za povinnosť poskytnúť sudcom priestor na vyjadrenie," dodala.

Fico: Lipšicov prokurátorsky sľub do rúk B.Kollára je aktom poníženia Slovenska
15 | 02 | 2021 | sefredaktor


Kosová je nielen kritičkou súdnej mapy, ale aj signatárkou výzvy Právnici za právny štát. V nej sudcovia a právnici kritizujú mapu a vyzývajú na dôsledné zachovávanie princípov právneho štátu. Výzvu podpísalo 430 sudcov, advokátov a príslušníkov právnických profesií.