Matovičov zmätok pokračuje: Starší nás počtom chorých, pritom je stále viac vyliečených
16 | 02 | 2021 I Aneta Leitmanová
Zmiešavanie informácií z antigénových a PCR testov má za následok falšovanie dát. To vedie k nadhodnocovaniu počtu pozitívnych na Covid-19 a ignorovanie tých, čo ochorenie dávno prekonali, píše pravda.sk.

Medzinárodná blamáž


Koľko infikovaných je na Slovensku? A koľko vyliečených? Za chaos v číslach a grafoch, ktoré mapujú epidemiologickú situáciu, môžu dva typy testov: antigénové a PCR. Slovensko ako jediný štát masovo testuje antigénovými testami. Medzinárodná blamáž navyše vyšla najavo práve v čase, keď sa Slovensko tlačí na čelo svetového rebríčka v počte mŕtvych v prepočte na obyvateľov, informuje pravda.sk


Denný prírastok pozitívnych ľudí sa uvádza vo dvoch číslach. Jedno hovorí o novo infikovaných, ktorých odhalili antigénové testy. Druhé zasa uvádza počty, ktoré zistili PCR testy. Obrovský je najmä rozdiel v počte vykonaných testov. Antigénových sa denne urobí aj vyše 200-tisíc. PCR testov okolo päťtisíc denne. Pri počte vyliečených z ochorenia COVID-19 sa však tieto údaje zlievajú do jedného.

PCR verzus antigén


Počas nedele pribudlo len 2 775 výsledkov z PCR, ale až 249 092 výsledkov z antigénových testov. Do úvahy však treba brať aj víkendové testovanie lacnejšími antigénovými rýchlotestmi, pretože od pondelka zamestnanci potrebujú čerstvé doklady. Dlhé rady pred odberovými miestami v sobotu a nedeľu robia ťažkú hlavu analytikom. Počet vykonaných testov totiž výrazne kolíše.

Zázrak sa nekoná, Prešov zatvára základné školy
16 | 02 | 2021 | sefredaktor


„Kombináciu antigénových a PCR testov nevieme spracovať. Môžu byť medzi nimi aj duplicitne otestovaní ľudia, nevieme ani, či sú počty antigénových testov kompletné," vysvetľuje analytik z projektu Dáta bez pátosu Ivan Bošňák. Pripomína, že sú dni, keď sa antigénovo otestuje aj vyše pol milióna ľudí, no v iné dni len 60-tisíc ľudí.

„Pri takto kolísavých počtoch sa nedajú denné dáta spoľahlivo vyhodnocovať. Vieme však povedať, že keď sa pri zväčšovaní vzorky približne zachováva percento pozitivity, nie je to úplne dobrá správa," vysvetľuje matematik Richard Kollár z iniciatívy Veda pomáha.

Práve on upozornil, že situácia na Slovensku je v skutočnosti iná, ako sa ukazuje podľa medzinárodných údajov. Graf na stránke worldmeters.info z minulého týždňa vykazoval len počet pozitívnych ľudí z PCR testov, ale medzi vyliečených rátal aj tých z antigénových testov. A takých je podstatne viac.

Slotov syn: Matovič zaviedol nielen chaos, ale aj rozdelil spoločnosť ako nikto pred ním
Pavol Slota v statuse na Facebooku varuje pred rozdeľovaním ľudí na dobrých a zlých. Tvrdí, že dôsledky našej hašterivosti ponesú celé generácie. Čítať ďalej
16 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Matovičova a reálna krivka


Antigénovo sa v ostatných dňoch dáva testovať približne 200-tisíc ľudí denne. Počet PCR testov, naopak, rapídne klesol, za ostatný týždeň je to zhruba päťtisíc testov denne. Na jeseň to pritom bývalo aj 16-tisíc.

Takže ak medzinárodné inštitúcie berú do úvahy len pozitívnych pacientov, ktorým ochorenie potvrdil PCR test, tak pri porovnaní s počtom všetkých vyliečených krivka aktívnych prípadov prudko klesá. Ignorovanie rozlišovania medzi testmi by spôsobilo, že už možno tento týždeň by bolo na Slovensku viac ľudí, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali, ako tých, ktorí boli v skutočnosti cho­rí, uvádza pravda.sk.

Maďarsko si ide svoje. Letia pre čínsku vakcínu
16 | 02 | 2021 | Ivan Mihale