Doktor Visolajský: Matovičova vláda zbabrala pandémiu antigénovými testami
16 | 02 | 2021 I Aneta Leitmanová
Známy lekár a člen krízového štábu Peter Visolajský vidí za obrovským nárastom úmrtí na a s Covid-19 viacero dôvodov. Jedným z nich je spoliehanie sa vlády na nekvalitné antigénové testy, píše 1.pluska.sk.

Nezvládame to, čo dokážu iní


„Sústredili sme sa na antigénne testy a pritom všetky úspešné krajiny majú diagnostiku postavenú na PCR testovaní. Veľmi málo a neefektívne trasujeme. Keď pri obrovských nákladoch na testovanie zistíme pozitívnych, tak na Slovensku nás veľmi málo zaujíma či ten pozitívny dodržiava karanténu a ako ju dodržiava. Je to veľmi slabo kontrolované, či infikovaný naozaj sedí doma alebo chodí po okolí a šíri infekciu,“ prízvukuje Visolajský.

Za nárastom obetí vidí aj nové mutácie. Tie však postihli celú Európu, no Slovensko ich zvláda horšie. Lockdown sme zaviedli neskoro, slabo kontrolujeme dodržiavanie karantény nakazených a nezaberá ani testovanie antigénovými testami. V neposlednom rade sú za zlou situáciou aj staré nemocnice so zlým vybavením, informuje Pluska.

Advokát Ivor: Slovensko je nacistický experimentálny tábor. Vláda pácha apartheid a neľudskosť
16 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová

Panuje chaos v číslach


„Sú veci, ktoré nevieme ovplyvniť a to je príchod nových mutácií. Tie by sme už odteraz mali lepšie sledovať aj kontrolovať hranice, aby nám neprúdili nové mutácie vírusu,“ uviedol odborník. Podľa Visolajského je však tiež mnoho vecí, ktorým sa zabrániť dalo, no na Slovensku sme ich nespravili. „Napríklad skoršie zavedenie lockdownu, ak by sme ho zaviedli včas, tak by bol podstatne efektnejší a zachránilo by to viac životov,“ hovorí lekár.

Nedá sa ani určiť, či počty chorých v nemocniciach sú na vrchole alebo budú ďalej rásť. Ťažko sa zorientovať v číslach, ktoré sú uvádzané, pretože sú veľmi nepresné. „V tomto je ďalšia naša veľká chyba, že veľmi slabo vyhodnocujeme dáta. Nezáleží nám na ich kvalite a nevieme s nimi dobre, efektívne pracovať. A to sa nám vracia aj z nemocníc, že udávané číslo z niektorých nemocníc nemusí sedieť s realitou,“ priblížil odborník.

Vysoký počet úmrtí hospitalizovaných


Ešte pred Vianocami umieral každý piaty nakazený, ktorý sa dostal do nemocnice. Už 20 percent je podľa Visolajského veľmi vysoké číslo. Od Vianoc mohlo ešte narásť. Niektoré nemocnice mali pri maximálnom zahltení aj vyššiu úmrtnosť, no tieto čísla ešte neboli zverejnené.

Opatrnosť a prevenciu treba dodržiavať najmä v prípade domovoch sociálnych služieb, ale aj v nemocniciach. „Sú to veľmi rizikové miesta, kde treba byť extrémne opatrní a zvýšiť prevenciu. Vždy, keď sa do domovu dôchodcov dostane koronavírus, tak to má veľa obetí,“ upozornil člen krízového štábu. Väčšiu prevenciu by privítal aj v našich nemocniciach.

Kazachstan je prvou krajinou okrem Ruska, kde sa bude vyrábať vakcína Sputnik V
16 | 02 | 2021 | sefredaktor