ČESMAD Slovakia žiada Matoviča, aby Nemecku zabránil ohrozovať kamionistov povinnými testami
16 | 02 | 2021 I editor01hd
Nemecko zaviedlo povinný test pre každého cestujúceho zo Slovenska vrátane vodičov nákladnej kamiónovej dopravy. Prvý viceprezident ČESMAD Slovakia Pavol Piešťanský píše premiérovi Igorovi Matovičovi a žiada ho, aby zakročil.

Podľa stavovskej organizácie podnikateľov v nákladnej doprave je nariadenie nemeckej vlády nielen nevykonateľné, ale aj ohrozuje zdravie slovenských šoférov, ktorí musia stáť hodiny v mraze na testy medzi ďalšími kamionistami z iných krajín, čo nenosia rúška.

Žiadajú okamžitý diplomatický zásah


"Ako zástupca dopravcov a vodičov na Slovensku vás prosím o okamžitý diplomatický zásah voči nariadeniu Nemeckej spolkovej republiky (NSR) o nutnosti preukazovať sa vodičom nákladnej dopravy pred vstupom na územie Nemeckej spolkovej republiky negatívnym testom na COVID-19 nie starším ako 48 hodín," píše Piešťanský.

Odkedy Nemecko zaviedlo opatrenia, slovenské ministerstvá dopravy a zahraničných aj Európska komisia kontaktovali vládu v Berlíne, no bezvýsledne. Piešťanský pripomína, že aj podľa odporúčania Európskej komisie vodiči kamiónov by mali byť vyňatí z povinnosti preukazovať sa testami. Celý čas sú totiž zavretí v kabínach nákladiakov a pri nakladaní a vykladaní tovaru používajú ochranné odevy a iné pomôcky.

Ako funguje Matovičova atómová zbraň? Nemci zaradili Slovákov medzi najviac infekčné národy
16 | 02 | 2021 | editor01hd


Nemecko ohrozuje našich vodičov


"Nariadenie NSR nepôsobí preventívne na ochranu nemeckého územia a jeho obyvateľov. Naopak. V prílohe zasielam fotografie vodičov, ktorí sa tlačia na narýchlo vytvorených testovacích miestach pred hranicami. V mraze a bez akejkoľvek organizácie sú vedľa seba 10 až 17 hodín. Nie je zabezpečený odstup, nikto nekontroluje, či vodiči v rade majú rúška. Nemecké nariadenie nie je možné v praxi realizovať, pretože vyžaduje od osôb, ktoré boli za posledných 10 dní na území Slovenska, Čiech a Tirolska povinnosť pred vstupom na územie NSR preukázať sa testom nie starším ako 48 hodín," argumentuje Piešťanský.



Hovorí, že žiadna krajina nemá toľko testovacích miest ako Slovensko. No napriek tomu ani Slováci nie sú schopní zabezpečiť si také testy, ako požaduje Nemecko. Vodiči nemôžu počas dňa odísť od kamiónov naložených tovarom. V noci sa však nikde netestuje.

Zabezpečte nám podmienky na prácu



"Európa nie je pripravená na testovanie vodičov kamiónov. Hazardujeme so životom našich občanov, ak sa nemeckému nariadeniu nepostavíme. Izolujeme naše hranice, sledujeme a dávame do karantény tých, čo cestujú a stretávajú sa v lietadlách, vlakoch alebo len dovolenkovali mimo Slovenska. NSR vytvorila časovanú bombu pre celú Európsku úniu. Jej dôsledky budeme vidieť o niekoľko dní a týždňov. Čím dlhšie budeme váhať zakročiť, tým horšie budú následky," varuje Piešťanský.



V mene nákladných prepravcov preto žiada premiéra Matoviča, aby im zabezpečil dôstojné podmienky na výkon náročnej práce. "Zastavte nevykonateľné nemecké nariadenie. Je ohrozený život, ekonomika a vzájomné dlhoročné vzťahy v rámci Európy. Rovnakú výzvu sme adresovali prezidentke SR Zuzane Čaputovej," uzatvára Piešťanský.

Matovičov zmätok pokračuje: Starší nás počtom chorých, pritom je stále viac vyliečených
16 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová