Macron: Ruské a čínske vakcíny sú potrebné, aby sme zvíťazili vo „svetovej vojne“ proti Covid-19
15 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Svet potrebuje vakcíny vyvinuté v Rusku a Číne, aby sme vyhrali vojnu proti Covid-19, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron. Globálne úsilie označil za preteky s časom, pretože vírus neustále mutuje, informuje portál RT.


"Musíme pracovať s Číňanmi a Rusmi, aby sa využili ich vakcíny proti pandémii. Hneď, ako budú predmetom potrebných certifikácií WHO," uviedol Macron.

Mal na mysli platformu globálnej spolupráce Access to Covid-19 Tools (ACT) Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá bola spustená v apríli minulého roku s cieľom zabezpečiť, aby prístup k nástrojom potrebným na boj proti Covid-19 bol k dispozícii globálne a rovnako.

Jednou zo základných častí programu je COVAX, mechanizmus zdieľania vakcín overených WHO s chudobnejšími národmi. Účastníci programu ACT usporiadali v piatok online stretnutie, na ktorom prediskutovali jeho pokrok.

U desiatok ľudí sa po podaní vakcíny proti Covid-19 vyvinulo zriedkavé ochorenie krvi
U najmenej 36 ľudí, ktorí boli zaočkovaní vakcínou od spoločností Pfizer a Moderna v USA, sa podľa správ vyvinulo zriedkavé ochorenie krvi. Jeden pacient zomrel a lekári nemôžu vylúčiť, že za tým nestojí vakcína, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Macron uviedol, že je potrebné kolektívne globálne úsilie na potlačenie koronavírusu, ktorý sa ukázal ako schopný rýchlo mutovať a produkovať nové nebezpečnejšie kmene. Verí, že to robí z boja proti pandémii „svetovú vojnu“.

Macron tiež ocenil amerického prezidenta Joe Bidena za zvrátenie rozhodnutia bývalého prezidenta Donalda Trumpa vystúpiť z WHO a za obnovenie príspevkov do programov zdravotníckeho orgánu.

České médiá: Slováci si prajú, aby Facebook zablokoval Matovičovi účet
Slovenský premiér Igor Matovič neustále používa profil na Facebooku, aby informoval verejnosť o svojich úspechoch, no mnoho ľudí ho považuje za hanbu národa, píše portál Sputnik, ktorý tiež informoval o tom, že generálny prokurátor Maroš Žilinka... Čítať ďalej
15 | 02 | 2021 | Marek Molnár