Dáta bez pátosu: Slovensko klamalo o počtoch aj svetovým databázam
15 | 02 | 2021 I Petra Demková

Skupina matematikov pod názvom Dáta bez pátosu uverejnila na Facebooku status, v ktorom poukazuje na neschopnosť štátu poskytovať seriózne dáta ohľadom vývoja ochorenia Covid-19 na Slovensku.


J.Mesík: Pol roka Matovičovho masakru, alebo z európskeho lídra na absolútne svetové dno
15 | 02 | 2021 | sefredaktor

Klamári, veľkí klamári, štatistici?


„Máme nejaké aspoň trochu spoľahlivé dáta? Vieme vôbec, ako na tom sme?“ pýtajú sa analytici. „Desiatky z vás, čo nás sledujete, ste nám týždne písali, že čo sú to vyliečení, prečo klesajú a stúpajú. Odpovedali sme jednotne: Číslu nerozumieme, nevieme jeho definíciu a nejdeme ho komentovať. Neskôr sme pridali. Číslu neveríme. Mali sme pravdu. Slovensko klamalo aj svetovým databázam,“ hodnotia.

Ako pri každom statuse, aj k tomuto matematici priložili tabuľku. Z nej vyplývajú mnohé nezrovnalosti v spôsobe počítania.

„My nemáme nesprávnu metodiku. My máme nesprávnych ľudí na tých miestach, kde majú byť odborníci a najhoršie je, že trváme na svojom, považujeme to za správne, schválené a hotovo. Potom nemáme štatistiky, ale ako sa hovorí: klamári, veľkí klamári a potom štatistici. Mrzí nás to. Je veľký rozdiel riadiť niečo na základe dát a presnej metodiky a riadiť niečo na základe presvedčenia a viery,“ napísali.

Skreslené čísla


Aspoň jednou dobrou informáciou je, že hospitalizácie sa stabilizovali a prudko nerastú. Avšak, na Slovensku máme podľa analytikov veľa skreslených a neporovnateľných čísiel. V Belgicku je úmrtím na koronu každý aj "s podozrením na covid", v Škandinávii sa do štatistík dostáva každý, kto "mal pozitívny test na covid za posledných 30 dní". Slovensko v súlade s metodikou WHO vykazuje ako úmrtia len s potvrdením na covid, informujú analytici.

http://www.hlavnydennik.sk/2021/02/15/po-tisicoch-mrtvych-je-uz-dobry-aj-ivermektin/

Ak chceme porovnávať, tak bude potrebné hodnotiť úmrtia "na covid" a "s covidom" podobne ako ostatné krajiny.

"NCZI ich vykazuje. A dnes ich bude 7250 (k 14. februáru). Je to presne 1330 na 1 mil. obyvateľov. Sme s prehľadom v prvej 15-ke celého sveta za I. a II. vlnu. Atakujeme TOP 10 v Európe a do Veľkej noci budeme s prehľadom v prvej 5-ke a možno aj v 3-ke s Belgickom, Českom, Slovinskom a UK. My nebudeme premiant za posledný týždeň, my budeme premiant za celú dobu. A v II. vlne úplne jasne. Budeme premiant aj v takmer každom týždni do Veľkej noci, lebo Portugalci a UK letia dole,“ informuje stránka Dáta bez pátosu.

Dostali sme sa nad 5 percent v zaočkovaní. „Opakujeme ako dobrú správu kulminujúce hospitalizácie. Testovanie v ohniskách je tiež dobrou správou. Nakoniec aj mínusové teploty, ktoré držia mobilitu nižšie. Zostaňte doma s najbližšími, nikoho nenavštevujte a návštevy neprijímajte. Slovensko má veľmi veľa infikovaných, musíme to stlačiť dole. Základom v úspešných krajinách boli izolácia, odstup a respirátor pri stretnutiach,“ radia vedci.