Rowan Atkinson – Mr. Bean, kritizuje vyhadzovanie ľudí z práce za názory. Je to hon na čarodejnice
14 | 02 | 2021 I Petra Demková

Známy britský herec, Rowan Atkinson, ktorý sa preslávil ako Mr. Bean, komentuje fenomén vyhadzovania ľudí s nepohodlnými názormi zo zamestnania. To sa dnes stalo na Západe štandardom. O miesta už prišli napr. mnohí univerzitní profesori. „Mr. Bean“ uviedol, že kultúra rušenia miest ohrozuje slobodu prejavu a vyvoláva strach z budúcnosti. Článok priniesol Insider. 


Počas rozsiahleho rozhovoru pre Radio Times Atkinson, ktorý je známy najmä vďaka svojej postave „Mr. Bean-a“, uviedol, že kultúra rušenia miest ohrozuje slobodu prejavu a vyvoláva strach z budúcnosti. Rowan Atkinson pre Radio Times uvedol, že máme do činenia s masou, ktorá „sa potuluje po uliciach a hľadá niekoho, koho upáli“.

Herec uviedol, že takáto „kultúra“ zabraňuje ľuďom v prístupe k širokému spektru názorov a povedal aj, že sa obáva o budúcnosť. „Je to strašné pre každého, kto je obeťou tohto davu, a napĺňa ma to strachom z budúcnosti,“ povedal.

Akademici vyhlásili: Churchill bol horší ako Hitler a Britské impérium horšie ako Tretia ríša
14 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


„Je dôležité, aby sme mali prístup k širokému spektru názorov, ale to, čo teraz máme, je digitálny ekvivalent stredovekého davu, ktorý sa potuluje po uliciach a hľadá niekoho, koho by mohol upáliť,“ uviedol Atkinson ďalej v rozhovore.

Šesťdesiatšesťročný herec, ktorý je známy aj vďaka role vo filme „Johnny English“, obvinil spoločnosti pôsobiace v pozadí sociálnych sietí a ich algoritmy, že vytvárajú binárne a toxické „online“ prostredie.

„Problém, ktorý máme online je v tom, že o tom, čo vidíme, rozhoduje algoritmus, ktorý nakoniec vytvorí zjednodušujúci, binárny pohľad na spoločnosť,“ uviedol. „Je to v zmysle - buď si s nami, alebo proti nám. A ak si proti nám, zaslúžiš si zrušenie,“ upresnil.

Atkinson v minulosti bojoval za ochranu práva verejnosti na slobodu prejavu a dlhé roky bojoval proti legislatíve, ktorá v Spojenom kráľovstve urobila z podnecovania náboženskej nenávisti priestupok. Počas videa z roku 2012 uviedol, že ľudia musia mať „právo urážať a aj urážať sa“.

Oxfordská univerzita bude testovať vakcínu aj na deťoch
Oxfordská univerzita spúšťa klinické skúšky, ktoré majú prvýkrát posúdiť bezpečnosť a imunitnú reakciu u detí na vakcínu proti ochoreniu COVID-19, ktorú vyvinula spolu s firmou AstraZeneca. Informovala o tom v sobotu agentúra... Čítať ďalej
13 | 02 | 2021 | tasr