Dvojitý meter EÚ a témy o ktorých mainstream mlčí
14 | 02 | 2021 I Gabriel Matta

Po návšteve šéfa diplomacie EÚ Borrella v Moskve sa zdvihla ďalšia mohutná vlna eskalácie napätia medzi EÚ a Ruskou federáciou. Odrazu sa odvšadiaľ začali ozývať rusofóbne vyjadrenia a výzvy k ďalším sankciám proti RF, ktorých sú plné médiá. Avšak vyjadrenia opačných názorov sú zaryto embargované.


Europarlament mal dňa 9. februára 2021 rozpravu k výsledkom tejto návštevy, o ktorej boli informácie v médiách podávané v drvivej väčšine jednostranne a účelovo.

Rokovacia sála parlamentu bola prakticky prázdna (zo 705 členného parlamentu bolo prítomných iba pár desiatok poslancov). Na Borrellovu správu o výsledkoch jeho návštevy, ktorá bola v príkrom kontraste s jeho vystúpením na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zahraničia Lavrovom v Moskve, reagovali poslanci. Mnohí z nich žiadali vo svojich vystúpeniach odstúpenie J. Borrella z funkcie.

Do jedného šíku s protiruským ťažením sa postavili aj niektorí známi slovenskí rusohejteri ako Šimečka, či Bilčík, ale aj českí europoslanci ako Šojdrová, či Vondra. Odzneli však aj iné vystúpenia, ktoré evidentne reprezentujú zdravý rozum a realitu.  O nich však akosi v médiách nepočuť.

Ašpirácie konšpirátorov (Pavol Janík)
11 | 02 | 2021 | sefredaktor

Clare DALY, Skupina ľavice v Európskom parlamente – GUE/NGL, Írsko

Vážená pani predsedajúca,

keď počúvam na tomto mieste neoblomnú rusofóbiu (divíme sa), prečo sú ľudia prekvapení, že Rusko nevidí zmysel pre spoluprácu s EÚ?

Som rovnako šťastná, ako ktokoľvek iný, keď sa môžem zasadzovať za práva kohokoľvek, vrátane Navaľného. Ale povedzme si k nemu pravdu. Je to brutálny antiimigrantský rasista s možno štyrmi percentami podpory (v Rusku, pozn. prekl.), ktorý zhromažďuje stovky a tisíce ľudí v mestách s miliónmi obyvateľov – ťažko to nazvať masovým hnutím. Ak by bol zatknutý kdekoľvek inde ako v Rusku, vôbec by sme o ňom nediskutovali.

Medzitým bol Julian Assange väznený takmer desať rokov za odhaľovanie vojnových zločinov USA. Jeho meno nemôžeme spomenúť. Zajtra ide Pablo Hasél, katalánsky raper, za svoje texty do väzenia. Kde je výzva na sankcionovanie Španielska?

Zajtra 62-ročná Clare Gradyová ide do väzenia v Západnej Virgínii pre svoju účasť v nenásilnej akcii proti raketám Trident. Kde je požiadavka na prerušenie väzieb s USA alebo kde sú výkriky proti zatknutiu stoviek ľudí na demonštráciách pred týždňom tu, v tomto meste (Brusel – pozn. prekl.)?

Nikde – pretože nejde o ľudské práva. Toto je geopolitická agenda proti Rusku, ktorú poháňa vojenský priemyselný komplex, ktorý potrebuje nepriateľa, aby ospravedlnil svoje milióny. Samozrejme, máte pravdu, že sa potrebujeme zaoberať Ruskom. Mali by sme s ním však viesť dialóg, nie vojnu.

Šéf ruských špiónov: Kremeľ nepreháňa, keď opozíciu obviňuje so spolupráce s nepriateľskými vládami
13 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

Carles PUIGDEMONT I CASAMAJÓ, Nezaradení poslanci, Španielsko

Ďakujem pani predsedajúca.

Vy, pán Borrell, ste mali povedať ministrovi Lavrovovi, že sa mýli. Že Španielsko nemá iba troch politických väzňov, ale ich má deväť. Že to nemožno porovnávať s Navaľným, pretože ten bol odsúdený na tri a pol roka väzenia a katalánski vodcovia boli odsúdení na deväť až trinásť rokov väzenia za organizáciu referenda.

Varovali sme, že dvojitý meter, ktorý uplatňuje EÚ, podkopáva jej globálnu dôveryhodnosť ako ochrancu slobôd. Teraz tu máme všetci ponižujúce následky.

EÚ nemôže obchádzať celý svet a odporúčať recepty, ktoré neuplatňuje sama na seba.

Chcem Európu so silným hlasom za ľudské práva a bez komplexov pred kýmkoľvek, nielen pred Ruskom, nielen pred Spojenými štátmi, Čínou, Marokom alebo Tureckom, ale s kýmkoľvek.

Vy nie ste ten hlas, pán Borrell.

Pán Borrell, prosím, choďte preč.

Eva Černá: porušujete práva občanov ktorí vás platia, znásilnili ste ich duše, aj ich mysle...
Bývalá moderátorka Eva Černá sa pýta vlády, aký je to pocit, znásilňovať svoj národ proti jeho vôli. „Aký je to pocit? Zobudiť sa každé ráno a niekde v podvedomí vylieza otázka... nie sú to už zločiny proti ľudskosti?“ pýta sa. Černá je... Čítať ďalej
13 | 02 | 2021 | Petra Demková