Stern: Prísne obmedzenia pre vstup Slovákov, Čechov a Tirolčanov do Nemecka
13 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nemecká vláda zaviedla tvrdé obmedzenia pre Slovákov, Čechov  a Tirolčanov pri vstupe do Nemecka. Dôvod: masívne šírenie mutácií koronavírusu, informuje nemecký časopis Stern.


Slovensko, Česko a rakúske Tirolsko – to sú krajiny, voči ktorým bola nemecká spolková vláda nútená prijať tvrdé opatrenia v súvislosti s rýchlo sa šíriacimi novými mutáciami koronavírusu. Nemecká spolková vláda ešte vo štvrtok rozhodla o tom, že tieto krajiny zaradí medzi „oblasti s vírusovými mutáciami“. V Berlíne o tom v piatok informoval nemecký spolkový minister zdravotníctva Jens Spahn (CDU). V prípade Česka a Rakúska je to prvý raz, kedy sa takéto prísne opatrenia zo strany Nemecka dotkli priamych susedov.


Pre „oblasti s vírusovými mutáciami“ platí prísny zákaz pre letecké, železničné a autobusové spoločnosti prepravovať cestujúcich medzi týmito krajinami. Tí, ktorí budú chcieť prísť do Nemecka, sa musia dať vopred otestovať na koronavírus, dodal nemecký minister zdravotníctva. Navyše platí pre nich okamžitá povinná karanténa hneď po príchode do krajiny.


Podľa Spahna zavedenie takýchto opatrení je síce veľmi bolestivé, ale na istý čas sa tomu jednoducho nedá vyhnúť, aby sa zamedzilo šíreniu nových mutácií koronvírusu.


Šéf Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckým ministrom zdravotníctva Jensom Spahnom zdôraznil, že vysoko nákazlivý variant vírusu sa šíri už aj v Nemecku. Dá sa predpokladať, že jeho rozširovanie sa bude zväčšovať podobne, ako tomu bolo aj v iných krajinách, uzatvára nemecký Stern.