Šéf ruských špiónov: Kremeľ nepreháňa, keď opozíciu obviňuje so spolupráce s nepriateľskými vládami
13 | 02 | 2021 I Diana Zaťková
Podľa najvyššieho predstaviteľa moskovskej spravodajskej služby Sergeja Naryškina má ruské ministerstvo zahraničia úplne pravdu, keď hovorí o prepojeniach medzi opozičnými postavami v krajine a nepriateľskými vládami zahraničia, informuje portál RT.




Šéf ruskej Zahraničnej spravodajskej služby (SVR) v piatok pred novinármi vyhlásil, že osobnosti, ktoré s nepriateľskými krajinami "kujú trestné plány", by sa nemali považovať za opozíciu. Šéf špiónov mal pravdepodobne na mysli bojovníka Alexeja Navaľného, ​​ktorý bol nedávno obvinený z brania peňazí alebo zo spojenectva so štátmi, ktoré Rusko považujú za nepriateľov.

"Ruské ministerstvo zahraničia sa vo svojich komentároch nemýli ani nepreháňa," uviedol v piatok pre médiá Naryškin. „K tomu, čo už bolo povedané, môžem len doplniť, že tí, ktorí uzatvárajú trestné dohody so špeciálnymi službami krajín, ktoré majú voči Rusku nepriateľskú politiku, nie sú opozičníkmi. Mali by sme použiť iný výraz.“

Lavrov tvrdí, že EÚ sa pristúpením východoeurópskych "nedospelých" krajín stala rusofóbnou
13 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Naryškin, ktorý predtým pôsobil ako šéf kremeľského štábu, to okomentoval po tom, čo hovorkyňa ministerstva zahraničia Maria Zacharová tvrdila, že nadchádzajúce udalosti na podporu Navaľného sú ovplyvňované Západom. "Mali by sme ich prestať nazývať opozíciou. Opozícia je niečo iné, “ uviedla hovorkyňa.

Naryškin sa zameral aj na Rusov, ktorí „zámerne urážajú vojnových veteránov“, pričom uviedol, že „drvivá väčšina“ krajiny to neakceptuje. Vyjadril sa tak na margo Navaľného procesu, v ktorom je obvinený z hanobenia veterána z druhej svetovej vojny tým, že ho označil za „zradcu“.

"Samozrejme, je nemorálne a rúhanie sa urážať našich rešpektovaných veteránov z generácie víťazov. A tí, ktorí úmyselne používajú tieto urážky, sa dostali na roveň s komplicmi nacistov,“ uzavrel Naryškin.

Ak EÚ uvalí na Rusko sankcie, Moskva preruší s úniou vzťahy
Rusko bude na prípadné zavedenia sankcií reagovať „primerane,“ oznámil ruský minister zahraničia, Sergej Lavrov. Moskva je pripravená prerušiť vzťahy s Európskou úniou. Vyjadrenia Lavrova prišli po tom, ako EÚ oznámila, že zvažuje ďalšie uvalenie... Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Petra Demková