Oveľa viac ľudí teraz zomiera na vyliečiteľné ochorenia odsúvané pre covid, tvrdí doktor Lipták
13 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Na Slovensku zomiera za posledné mesiace nielen veľa ľudí na koronavírus, ale množstvo aj na iné diagnózy, ktoré sa pre COVID tak trochu odsúvajú na druhú koľaj. A práve toto si všíma doktor Ján Lipták.


Slovensko sa v počte úmrtí na koronavírus dostalo na nelichotivú prvú priečku na celom svete. Ruka v ruke s tým však idú aj ďalšie úmrtia, pretože ľuďom s inými diagnózami ako je COVID-19 sa neskoro, alebo vôbec, dostáva liečba. Na túto skutočnosť sa zameral vo svojom blogu na blog.pravda.sk. aj kontroverzný doktor Ján Lipták.
Ľudia zomierajú aj pre neposkytnutie adekvátnej zdravotnej starostlivosti a liečby

Doktor Lipták v úvode svojho blogu pripomína, že ku koncu roku 2020 bol počet úmrtí na covid 2250. „Keď ich odčítame od hodnoty 5500 úmrtí, ku ktorým došlo v roku 2020 nad priemer úmrtí v bežnom roku, dostaneme o 3250 obeti naviac, aj na ostatné choroby, oproti ročnému priemeru,“ pohral sa Lipták trochu s číslami a dodáva: „Oveľa viac ľudí zomrelo následkom dezorganizácie zdravotníctva Krajčim, než na covid.“ Podľa Liptáka zomreli títo pacienti ako obete doteraz vyliečiteľných ochorení. „Zomreli na zanedbanie starostlivosti o ich rakovinu, infarkt, cukrovku, ci iné chronické, ale často aj akútne ochorenia,“ dodáva doktor.

„Všetko úmrtia spôsobené neposkytnutím adekvátnej zdravotnej starostlivosti, t.j. preventívnych vyšetrení, včasnej diagnostiky a liečby. Pacienti namiesto potrebných vyšetrení a operácií boli vyhnaní z ambulancií na testovanie covidu, do rizika infekcie, do zimy na ulice, do telocviční, škôl a na podobné miesta,“ konštatuje ďalej Lipták a dodáva, že keď začal Matovič vládnuť, tak aj zubatá sa prispôsobila a dôkladne využila strachom ochromené zdravotníctvo a obyvateľstvo. „Zavreté ambulancie, telefonovanie, neposkytovanie riadnej diagnostiky a liečenia, odkladanie termínov vyšetrení, rušenie operácií atď. Tak narástol počet smrteľných prípadov rakoviny, infarktu, cukrovky… o tisíce. To je výsledok, ktorý by sme nemali Matoviča s Krajčím si len tak nechať strčiť za klobúk!“ končí svoj blok doktor Ján Lipták

Peter Lipták: Matovičovou atómovou bombou je Krajčího výbuch v zdravotníctve
Lekár Peter Lipták v blogu tvrdí, že tento rok zomrelo oveľa viac ľudí v dôsledku dezorganizácie zdravotníctva ministrom Marekom Krajčím než na Covid-19. Čítať ďalej
11 | 02 | 2021 | Petra Demková