Nový režim na hraniciach. Slovensko sa stalo vysoko rizikovou krajinou
13 | 02 | 2021 I Gabriel Matta

Do zahraničia už len v nevyhnutných prípadoch: Slovensko zavádza od stredy nový režim na hraniciach; stali sme sa vysoko rizikovou krajinou pre okolité krajiny, ľudia zo Slovenska majú od nedele zákaz vstupu do Nemecka


Slovensko zavádza nový režim na hraniciach od stredy 17. februára. Dôvodom je čo najvyššia ochrana obyvateľov pred importom nebezpečných mutácií koronavírusu. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO)

Šéf rezortu zdravotníctva zároveň neodporúča cestovanie mimo Slovenska. Občania by mali ísť za hranice len v nevyhnutných prípadoch. Upozornil, že po návrate ich čaká 14-dňová karanténa, ktorú bude možné ukončiť najskôr na ôsmy deň negatívnym výsledkom PCR testu.

„Každý cestovateľ musí pred vstupom na Slovensko vyplniť formulár e-hranica,“ uviedol Krajčí a doplnil, že pendleri majú výnimku. Pendleri, ktorí sú z priameho susedstva, teda Maďarska, Rakúska, Česka a Poľska, budú môcť prechádzať cez hranice, ale musia mať pri sebe vždy negatívny test, ktorý nesmie byť starší ako sedem dní. Test môže byť PCR aj antigénový. Formulár e-hranica vypĺňať nemusia.

Juraj Miškov: Slovensko je zvrchovaná testovacia diktatúra
Bývalý poslanec NRSR za stranu SaS vôbec nie je spokojný s tým, ako súčasná vláda pristupuje k situácii v súvislosti s koronou. Minule sarkasticky poznamenal, že na Slovensku máme testovaciu diktatúru a naša krajina sa „neviaže na žiadne ľudské... Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Petra Demková


Pendleri, ktorí cestujú do odľahlejších krajín Európskej únie (EÚ), Švajčiarska alebo Spojeného kráľovstva, musia formulár e-hranica vyplniť. Antigénový test môže byť starý najviac 48 hodín, PCR test najviac 72 hodín. Po vstupe do krajiny musia ísť do karantény, ktorú budú môcť ukončiť hneď, ako budú mať výsledky z PCR testu. Ten si môže občan podľa Krajčího urobiť ešte hneď v ten istý deň na vlastné náklady. V prípade negatívneho výsledku môže karanténu opustiť.

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS) zdôraznil, že Slovensko sa stalo vysoko rizikovou krajinou napríklad pre Česko. Nemecko vykazuje SR ako krajinu, ktorá má na svojom území rizikové mutácie. Na základe toho majú od nedele na územie Nemecka zakázaný vstup cestujúci prichádzajúci zo Slovenska. Týka sa to leteckej, železničnej i autobusovej dopravy.

Robert Gucký z hraničnej a cudzineckej polície uviedol, že od pondelka 15. februára polícia zvýši vykonávanie kontrol na hraničných prechodoch.

Atómové bomby, ktoré avizoval premiér, asi nefungujú, hovorí Saková
Sme krajina, v ktorej sa najviac testuje. Avšak, podľa vyjadrenia odborníkov a lekárov výsledky testovania nepotvrdzujú, že by sa počty nakazených znižovali, práve naopak. Atómové bomby, ktoré avizoval premiér, asi nefungujú tak, ako by mali,... Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Gabriel Matta