Nemecký minister vnútra Seehofer: Európska komisia má podporovať, a nie dávať lacné rady
13 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nemecký spolkový minister vnútra Horst Seehofer rozhorčene reagoval na kritiku zo strany EÚ kvôli nemeckým kontrolám na českých a rakúskych hraniciach, píše portál deuschlandfunk.de.


Európska komisia by mala podporovať, a nie dávať lacné rady, povedal pre noviny Bild nemecký minister vnútra Horst Seehofer (CSU). Podľa neho komisia urobila za posledné mesiace už dosť chýb pri zaobstarávaní vakcín.


Spúšťačom bolo vyhlásenie hovorcu Európskej komisie. Ten poukázal na to, že štáty Európskeho spoločenstva sa len nedávno dohodli na spoločných odporúčaniach, čo sa týka cestovania v rámci Európskej únie čase pandémie koronavírusu. Očakáva sa teda, že všetky krajiny sa budú aj podľa toho správať. Európska rada ešte začiatkom februára hovorila vyslovene o koordinovanom postupe štátov.


Nemecko vyhlásilo Slovensko, Česko a rakúske Tirolsko za tzv. oblasti vírusových mutácií. Od nedele vstúpia do platnosti nové obmedzenia pri ceste do Nemecka a na hraniciach s Českom a Rakúskom sa zavádzajú prísne kontroly. Zabrániť sa tak mal šíreniu nových mutácií koronavírusu, uzatvára portál deutschlandfunk.de.