Mars aj Nestlé sú obžalované z detského otroctva
13 | 02 | 2021 I Diana Zaťková



Osem detí, ktoré tvrdia, že boli použité na otrockú prácu na kakaových plantážach na Pobreží Slonoviny, zažalovalo najväčšie čokoládové spoločnosti na svete. Obviňujú ich z napomáhania a navádzania na nezákonné zotročovanie „tisícov“ detí na kakaových farmách v ich dodávateľských reťazcoch, informuje Guardian.


Spoločnosti Nestlé, Cargill, Barry Callebaut, Mars, Olam, Hershey a Mondelēz boli obžalované v rámci žaloby podanej vo Washingtone, DC spoločnosťou International Rights Advocates (IRA) pôsobiacou v oblasti ľudských práv v mene ôsmich bývalých detských otrokov, ktorí boli údajne nútení pracovať bez platu na kakaových plantážach v západoafrickej krajine.


Žalobcovia, ktorí sú všetci pôvodom z Mali a teraz sú z nich mladí dospelí, sa domáhajú náhrady škody za nútenú prácu a ďalšie odškodnenie za bezdôvodné obohatenie, nedbalý dohľad a úmyselné vyvolanie emocionálneho utrpenia.

Lavrov tvrdí, že EÚ sa pristúpením východoeurópskych "nedospelých" krajín stala rusofóbnou
13 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

Je to prvýkrát, čo je na súde v USA podaná hromadná žaloba tohto druhu proti kakaovému priemyslu. S odvolaním sa na výskum amerického ministerstva zahraničia, Medzinárodnej organizácie práce a organizácie Unicef, súdne dokumenty tvrdia, že skúsenosť žalobcov s otroctvom detí odráža skúsenosť tisícov ďalších maloletých.


Pobrežie Slonoviny produkuje asi 45% globálnych dodávok kakaa, základnej zložky čokolády. Produkcia kakaa v západnej Afrike bola dlho spojená s porušovaním ľudských práv, štrukturálnou chudobou, nízkymi mzdami a detskou prácou .

Severná Kórea sa zmieta v ekonomickej búrke. Kim za to viní svojich
Severokórejský vodca Kim Čong-un prepustil z funkcie vysokého ekonomického úradníka, ktorého vymenoval pred mesiacom. Uviedol, že nedokázali prísť s novými nápadmi na záchranu ekonomiky v krajine, informuje AP. Čítať ďalej
13 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Ústredným obvinením zo žaloby je, že obžalovaní „vedome profitovali“ z nelegálnej práce detí. Súdny proces tiež obviňuje spoločnosti z aktívneho zavádzania verejnosti v rámci ich prísľubu „postupného ukončenia“ detskej práce z roku 2001.

V žalobe všetkých osem žalobcov popisuje podvodný nábor v Mali na farmy na pobreží Slonoviny. Tam boli nútení pracovať - ​​často niekoľko rokov - bez platu, cestovných dokladov a jasnej predstavy o tom, kde sú alebo ako sa dostať späť k svojim rodinám.


Oxfordská univerzita bude testovať vakcínu aj na deťoch
Oxfordská univerzita spúšťa klinické skúšky, ktoré majú prvýkrát posúdiť bezpečnosť a imunitnú reakciu u detí na vakcínu proti ochoreniu COVID-19, ktorú vyvinula spolu s firmou AstraZeneca. Informovala o tom v sobotu agentúra... Čítať ďalej
13 | 02 | 2021 | tasr