Lietajúce taxíky môžu brázdiť oblohu už v roku 2024
13 | 02 | 2021 I Diana Zaťková
Pamätáte si na lietajúce taxi, ktoré Bruce Willis riadil vo filme Piaty element? Bol to pohľad na budúcnosť z 90. rokov. V skutočnosti možno čoskoro absolvujeme až 60 míľ jazdy v elegantných a elektrických lietadlách bez emisií, konštatuje portál RT.




Médiá tento týždeň informovali o kalifornskom startupe s názvom Archer, ktorý sa dostal na verejnosť prostredníctvom dohody s účelovou akvizičnou spoločnosťou. Dohody SPAC sú čoraz populárnejšie, najmä v oblasti elektrických vozidiel, ako oveľa rýchlejší spôsob získavania peňazí na akciovom trhu ako tradičné počiatočné verejné ponuky.

Očakáva sa, že spoločnosť Archer, ktorá vyvinula vertikálne lietadlo na vzlet a pristátie (eVTOL), bude mať po uzavretí dohody so spoločnosťou Atlas Crest Investment Corp hodnotu až 3,8 miliárd dolárov. Samotná dohoda by pre spoločnosť mala priniesť 1,1 miliardy dolárov.

A to nie je všetko. Spoločnosť United Airlines už objednala lietadlo eVTOL v hodnote 1 miliardy dolárov, výroba sa má začať v roku 2023 po certifikácii lietadla Federálnou leteckou správou.

Merkelová sa chce vyhnúť tretej vlne koronavírusu
Pri stabilnej incidencii pod 35 by sa mohli obchody v Nemecku opäť otvoriť. V rozhovore pre ZDF to uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová. Vysvetlila tiež, kedy by bolo možné ďalšie uvoľňovanie opatrení, informuje nemecký portál... Čítať ďalej
13 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Okrem United sú medzi investormi do tohto startupu aj novo zlúčené spoločnosti Fiat Chrysler a Peugeot Citroen, ktoré si dnes hovoria Stellantis, ako aj štátna investičná spoločnosť SAE Mubadala.

Výroba elektrického lietadla bola hlavnou výzvou pre dopravný priemysel, ktorý sa teraz naliehavo snaží vyhovieť vládam a environmentálnym skupinám. Letecká doprava patrí k najväčším producentom emisií a nedávna správa britských vedcov dokonca zašla tak ďaleko, že naznačuje, že ľudia by mali prestať cestovať lietadlom.

Hlavným problémom je vybavenie lietadla batériami, ktoré ho dokážu udržať vo vzduchu dostatočne dlho bez toho, aby bolo príliš ťažké. Malé lietadlá s relatívne krátkym doletom sa javia ako prinajmenšom nateraz oveľa realistickejšie.

Došlo aj na Herkula - Facebook odstraňuje účet herca Kevina Sorba
13 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


„Súčasťou toho, ako bude United bojovať proti globálnemu otepľovaniu, je prijatie nových technológií, ktoré dekarbonizujú leteckú dopravu,“ uviedol výkonný riaditeľ United Scott Kirby.

Podľa leteckej spoločnosti by lietadlo spoločnosti Archer mohlo ušetriť 47 percent emisií na cestujúceho pri dochádzaní medzi Hollywoodom a LAX - jedným z prvých miest, kde Archer plánuje svoje lietadlo použiť.

Lavrov tvrdí, že EÚ sa pristúpením východoeurópskych "nedospelých" krajín stala rusofóbnou
13 | 02 | 2021 | Diana Zaťková