Zúfalé kaderníčky zúria: Štát nás nejasnými nariadeniami núti pracovať ilegálne!
12 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Už takmer dva mesiace sú nariadením vlády zatvorené aj kaderníctva, čo robí vrásky na čele nejednej žene. Dopyt po službách kaderníčok ale zo dňa na deň rastie, a tak sa niektoré z ich rozhodli pracovať „ilegálne“.


Zatvorené kaderníctva privádzajú do zúfalstva nejednu ženu, ktorá si potrebuje upraviť svoje vlasy, alebo sa jednoducho iba dať ostrihať. Minister Krajčí síce avizoval, že kaderníčky môžu pracovať tak, že idú k zákazníčke, čím neporušujú žiadne nariadenie, pretože je to pre ne vlastne cesta do práce, mnohé ale majú stále strach, a tak, ak sa chcú aspoň ako tak uživiť, musia pracovať takpovediac „na čierno“, uvádza portál dnes24.sk.
V kaderníckom salóne s „ilegálnou“ prácou sa nakazili štyri zákazníčky

Redaktorka dnes.24 sa do jednej takej prevádzky, kde jej majiteľka ponúka svoje služby „ilegálne“, dostala. Kaderníčka Dana zákazníčky neodmieta ani počas lockdownu, pretože už dlhodobo pracuje v súkromnom prenajatom byte, ktorý je premenený na profesionálny salón. Aby ušetrila na nákladoch v priestore je spolu s ďalšími dvoma kolegyňami, pričom každá má svoje vlastné stále zákazníčky, ktoré si objednáva na konkrétnu hodinu. Z ulice by si nikto nevšimol, že za oknami sa skrýva kaderníctvo, ktoré je v prevádzke aj počas lockdownu. „Ja sa korony nebojím. Prekonala som ju v januári s ľahkým priebehom a fungujem ďalej. Každá zákazníčka môže sama zvážiť, či príde. Zatiaľ boli nakazené len štyri,“ prezradila Dana pod prísľubom anonymity.

V čase návštevy redaktorky sa v salóne vystriedalo šesť osôb. Niektoré mali na tvári rúška, potom si ich však dali dole. Ľudia sa živo rozprávali, pričom si ruky nikto nedezinfikoval. Okno bolo zatvorené, aby zákazníčky s mokrými hlavami neprechladli. Takéto kaderníctvo je ideálne ohnisko šírenia Covid-19 a pokiaľ niekto takéto kaderníčky neudá, hygienici nemajú šancu ich odhaliť. „Čo mám robiť? Prestať pracovať a dúfať, že mi štát milostivo pošle nejakú almužnu? Na to im kašlem. Dajte mi už s celým tým koronovým cirkusom pokoj,“ povedala podráždene Dana.

Polícia odhalila kadernícke salóny v pivniciach a pozatýkala kaderníkov
Chcieť dokonalý účes môže byť v časoch obmedzeného pohybu drahým hazardom - nemecká polícia zišla v sobotu do suterénu dvoch domov a odhalila dva dočasné kadernícke salóny. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | TASR

Pri práci v domácnostiach by chýbala kaderníčkam aj elektronická pokladňa

Začiatkom tohto mesiaca sa minister zdravotníctva Marek Krajčí postaral o poriadny rozruch vyhlásením, že ak kaderníčka príde k zákazníkom domov, v podstate neporuší žiadne nariadenie. „Ak kaderníčka funguje na živnosť a príde k vám domov, tak je to v podstate to isté, ako keď k vám príde domov opravár,“ uviedol na tlačovke minister, čo vyvolalo veľkú nevôľu. „No ja som od včera v šoku. Od rána mi volajú zákazníčky, či chodím po bytoch pracovať. Nechápem… To si mám dať batoh na chrbát a umývať hlavy niekde v sprchových kútoch? Kde je ochrana môjho zdravia, keď môžem labzovať po rodinách, kde je niekoľko ľudí?“ napísala na Facebook pobúrená kaderníčka Linda, pričom do diskusie sa pridávali aj ďalšie kolegyne.

Kaderníčky poukazujú na fakt, že v salóne si sami robia dôkladnú dezinfekciu, môžu si limitovať počet prítomných ľudí v jednej chvíli a majú tam všetko potrebné čo v domácnosti zákazníčky to nie je možné. Navyše, pri práci v domácnostiach nemajú k dispozícii elektronickú pokladňu. Kaderníčky sa teda pýtajú, či majú pracovať na čierno bez bloku. „Ako to mám celé účtovať? Ešte sa na mňa budú pozerať ako na socku, že čo chcem, keď míňam ich vlastnú elektriku, vodu, šampón…,“ komentuje jedna z kaderníčok pod statusom. Slová ministra ale využili mnohé zákazníčky, ktoré volajú svojim kaderníčkam, či k nim prídu, pričom často chcú, aby ostrihali aj celú rodinu a kamarátov.

Výnimky počas výnimočného stavu: Zástupcovia týchto profesií k vám prísť môžu
Podnikanie počas výnimočného stavu je mimoriadne zložité, pretože takmer všetko je zatvorené či zakázané. Sú ale výnimky, keď ku klientovi môže prísť zástupca istej profesie, no naopak sa to nesmie. Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.