Odpor starostu Becíka nekončí pri testovaní. Chce otvárať malé prevádzky v obci!
12 | 02 | 2021 I Petra Demková

Starosta Dvorov nad Žitavou ide do otvoreného boja s vládou. Na svojom Facebooku zverejnil Branislav Becík ďalšie video. Z neho vyplýva, že jeho odpor voči vláde nekončí len pri vypovedaní poslušnosti vláde v oblasti testovania. Chce vo svojej obci otvoriť aj prevádzky malých živnostníkov.   


Starosta Becík si napriek Matovičovým vyhrážkam za svojím stojí. A nie je sám
Starosta Dvorov nad Žitavou Branislav Becík patrí medzi prvých, ktorí sa otvorene vzopreli premiérovi Matovičovi. Vyslúžil si za to síce od neho vyhrážky, no mnohí stoja za ním. Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


„Otvoriť prevádzky, obchody a služby!“ nazýva svoj príspevok na sociálnej sieti starosta Becík. „Nekompetentnosť súčasnej vlády a "demonštrácia sily" vládnych predstaviteľov na úkor obyvateľov nášho Slovenska, donútila regionálne združenia ZMOS konať. Na dnešnom zasadnutí RZMOS v Nových Zámkoch sme vyjadrili podporu samosprávam v SR a aj kolegom z hornej Nitry, ktorí odmietajú testovanie vo svojich mestách a obciach,“ napísal.

Zároveň sa prijalo uznesenie, v ktorom okrem iného žiadajú obce vládu o naštartovanie ekonomiky, čo sa týka prevádzok a otvorenia obchodov a služieb na úrovni miest a obcí a o posilnenie kompetencie samospráv v zákone o GDPR pre verejné služby a vo verejnom záujme (otvorenie škôl, predškolských zariadení a verejných zariadení)," napísal ďalej.

Video starostu dnes už známej obce je práve zo stretnutia, na ktorom sa zúčastnil aj hovorca ZMOS-u, Michal Kaliňák. Starosta Becík vo videu na začiatku opisuje nervozitu a zúfalstvo svojich obyvateľov. „Ľudia prosia, aby sme ich zbavili nezmyselných opatrení, ktoré na nás naša vláda uvalila,“ povedal. Rozum však podľa Becíka človeku hovorí, že opatrenia nemajú zmysel e testovanie nikam nevedie. Čísla pozitívne testovaných totiž rastú a s nimi aj krivky grafov. „Dnes máme čierne celé Slovensko,“ upozorňuje Becík následne.

Starosta Dvorov nad Žitavou sa vrátil aj k tomu, ako mu premiér cez víkend hrozil kriminálom. Becík upozorňuje, že k vyjadreniam premiéra sa už vyjadrili aj právnici a nepriamo mu odkázali, že ťahá za kratší koniec. Tieto vyhrážky na adresu samospráv nemajú podľa starostu žiadnu váhu, „starostovia a primátori sú v práve,“ tvrdí.

Následne starosta odkazuje premiérovi, že sa zastrašiť nedá. „Bohužiaľ pre neho, nevedel komu adresoval tieto slová,“ odkazuje, „ja sa nenechám zastrašiť týmto človekom,“ hovorí následne. Pochválil sa aj tým, že na a pondelkovom zasadnutí VÚC mu aj poslanci župy vyjadrili podporu; a stoja za jeho rozhodnutiami.

Starosta Dvorov nad Žitavou: Nenechám sa zastrašiť!
07 | 02 | 2021 | sefredaktor


„Je najvyšší čas, aby vláda dala pokoj samosprávam, aby si samosprávy vydýchli a mohli sa venovať tomu, od čoho tu sú,“ pokračuje starosta Becík a dodáva: „ak vláda chce testovať a týmto spôsobom demonštrovať svoju silu nad našimi obyvateľmi, nech to rieši cez MOM-ky, cez krajské či okresné mestá, či spádové oblasti,“ odkazuje. Branislav Becík hovorí, že vie, na čo bol ustanovený do úradu a čomu sa má venovať. Od vlády si už nenechá diktovať a nemieni už energiu, ktorú má venovať občanom, venovať nápadom I. Matoviča.

„Premiér mi hodil v nedeľu rukavicu do ringu a ja som sa rozhodol sa zohnúť po ňu,“ hovorí odhodlane Becík následne. „A preto budeme pokračovať v ďalších opatreniach. Dnes všetci dobre vieme, že pomoc pre našich obyvateľov pre živnostníkov a firmy je minimálna. Toto sa musí zmeniť,“ pridal. Ak to dokážu okolité krajiny ako Maďarsko či Rakúsko, starosta je presvedčený, že to musí ísť aj na Slovensku.

Becík sa sťažuje, že má denne pred úradom zúfalých občanov, ktorí sú už finančne zruinovaní. Opýtal sa vlády, či si uvedomujú, že malé, dnes zatvorené prevádzky týchto občanov, často živia celé rodiny. „Do tohto budeme v blízkej dobe zasahovať,“ hovorí v závere videa odhodlane starosta Dvorov.

Medzi starostami a primátormi Malaciek začína byť dusno: "Odmietame suplovať úlohu štátu!"
Starostovia a primátori Malaciek v spoločnom vyhlásení upozorňujú na hroziaci kolaps COVID automatu, pričom razantne odmietajú testovať ľudí na ochorenie COVID-19 a "suplovať tým úlohu štátu", informuje portál Nový Čas. Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Timotej Dudka