Nepotrebujú peniaze? Gröhling a jeho rezort zrušili výzvy na podporu vedy za 155 miliónov!
12 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Zástupcovia zamestnávateľov a akademického sektora sú nespokojní. Ministerstvo školstva zrušilo výzvy na podporu vedy za 155 miliónov.


Ministerstvo školstva zrušilo dve výzvy na dlhodobú podporu vedy a výskumu. Bude o nich však ešte rokovať vláda, pretože zástupcovia zamestnávateľov a akademického sektora s tým vyjadrili nespokojnosť, informuje portál hnonline.sk.
Ministerstvo zrušilo výzvy bez konzultácie s dotknutými subjektmi

Na rokovaní sa zhodli členovia Rady vlády pre vedu, techniku a inovácie na včerajšom mimoriadnom rokovaní pod vedením predsedníčky rady, vicepremiérky Veroniky Remišovej. „Zástupcovia zamestnávateľov a akademického sektora vyjadrili na rokovaní nespokojnosť s tým, ako ministerstvo školstva v januári zrušilo výzvy na podporu dlhodobého výskumu za 155 miliónov eur bez konzultácie s dotknutými subjektmi,“ uviedol Andrej Ďuríček z odboru komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a dodal, že výzvy boli zamerané na výskumné aktivity v doménach Priemysel pre 21. storočie a Digitálne Slovensko a kreatívny priemysel, ktorých podpora by mohla významne pomôcť ekonomike Slovenska, ako aj stimulovať a prehĺbiť dlhodobo nedostatočnú spoluprácu podnikateľského sektora s akademickými výskumnými inštitúciami.

Rada vlády v prijatom uznesení zaviazala ministerstvo školstva, aby o situácii podalo do konca februára správu na rokovaní vlády. „Ministerstvo školstva toto rozhodnutie urobilo bez konzultácie s dotknutými partnermi a ostatnými príslušnými inštitúciami, ktoré dlhé mesiace projekty pripravovali. Po škandále s eurofondami za ministra Petra Plavčana boli veda a výskum dlhodobo podvyživené a toto rozhodnutie má na ne negatívny dosah. Mrzí ma to, pretože minister školstva doteraz vytrvalo tvrdil, že všetky peniaze na podporu výskumu využije," zdôraznila po rokovaní ministerka Remišová a dodala, že presun peňazí je v kompetencii ministra dopravy, ktorý spravuje celý operačný program, a ministerstva školstva, ktoré informovalo, že veľkú časť peňazí chce presunúť na ministerstvo hospodárstva. Po presune peňazí na ministerstvo hospodárstva považujem za mimoriadne dôležité, aby sa peniaze čo najskôr dostali na výskumné aktivity.

Gröhling zrušil 300 miliónov na vedu a prihral ich straníckemu šéfovi Sulíkovi do rezortu
11 | 02 | 2021 | sefredaktor