Na Slovensku sa množí udavačstvo, asistujú aj novinári
12 | 02 | 2021 I Gabriel Matta

Bdelí občania (tzv. uchá vlasti, ako ich volali za Francúzskej revolúcie) nahlasujú svojich neuvedomelých spoluobčanov, nedodržiavajúcich pandemické opatrenia čoraz častejšie. Informuje o tom denník SME, v správach z východnej časti Slovenska


Ako jeden z prvých na rane bol teraz kňaz v obci Haligovce (okres Stará Ľubovňa), na ktorého upozornili samotní novinári, že slúži verejné sv. omše. Ako dôkazový materiál je uvedená aj fotografia kostola, v ktorom sa svieti počas večerných hodín.

Ďalším prípadom bola reštaurácia v Prešove, ktorá servírovala hosťom jedlá priamo v priestoroch podniku. Ako oznamuje SME, podnet im prišiel priamo do redakcie. To môže vyvolať otázku: sú niektoré redakcie predĺženou rukou štátnej kontroly? Čitateľka, ktorá na reštauráciu upozornila, uviedla, že len niekoľko desiatok metrov od reštaurácie sa nachádza budova Krajského riaditeľstva policajného zboru a napriek tomu nikto nezasahuje.

Prístupom polície, ktorý zrejme irituje aktívnych občanov, sa zaoberal pri hodine otázok pre ministra vnútra Mikulca aj aktívny liberálny poslanec Ondrej Dostál. Spochybnil niektoré prvky práce polície a uviedol príklady nezasahovania pri porušovaní pandemických pravidiel.

Sulík: Buď odškodnime prevádzky, alebo ich otvorme
11 | 02 | 2021 | editor01hd


Čitateľka v „podnete“ (nový názov pre udanie) uvádza, prečo vlastne píše do redakcie: „Ľudia tam chodia jesť, sedia za stolmi, je tam obsluha. Určite by som ako prvú informovala políciu, ale keďže Krajské riaditeľstvo sa nachádza na Štúrovej 7, predpokladám, že o tom dávno vedia a absolútne im to neprekáža. Vedľa reštaurácie je vždy plné (jej súkromné) parkovisko a už len to by malo byť minimálne podozrivé, ale nikto to nerieši.“
Preto sa zrejme obrátila na novinárov, aby zasiahli.

Že každá palica má dva konce, aj tá pandemicko-koronavírusová, to si príliš aktívni občania môžu overiť na prípade ruskej právničky Ľubov Sobolovej, spolupracovníčke ruského opozičného politika Navaľného. Tá bola momentálne obvinená z „porušovania opatrení platných v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.“ Porušenia sa mala dopustiť, keď vyzývala občanov, aby sa zúčastnili na zhromaždeniach na podporu Navaľného.

Podobnosť s demonštráciami na Slovensku, ktoré všetci liberáli odsúdili, je čisto náhodná? Odsúdi poslanec Dostál nezodpovednú ruskú právničku, tak ako bola na Slovensku morálne médiami odsúdená právnička (neskôr vylúčená z právnickej komory), ktorá radila v Košiciach rodičkám ako si uchovať v pôrodnici právo netestovať sa a nenosiť rúško?

Už za socializmu sme vedeli, že ten kto udáva, sa tiež časom môže stať predmetom udávania. Rozmary mocných sú totiž často nevyspytateľné.

"Chceme dýchať! Masky dolu!“ (Vladimír Prochvatilov)
10 | 02 | 2021 | Zuzana Perželová