Krajčí pri novej covidmape zavádza a zverejňuje neoverené dáta, tvrdí poslanec
12 | 02 | 2021 I Gabriel Matta

Primátor Kežmarku a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD tvrdí Ján Ferenčák tvrdí, že minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v súvislosti s novou covidmapou zavádza a zverejňuje neoverené dáta: Kde máme našich pacientov? V nemocnici nie sú


Vláda v stredu na návrh ministra zdravotníctva Mareka Krajčího schválila aktualizáciu mapy okresov na Slovensku podľa aktuálnej rizikovosti šírenia ochorenia COVID-19.

Nová mapa okresov sa bude uplatňovať od 15. februára tohto roka. Vo štvrtom stupni varovania sa bude nachádzať 15 okresov, tretí stupeň varovania sa bude týkať 51 okresov a druhý, najnižší stupeň varovania sa bude vzťahovať na 13 okresov Slovenska.
Neoverené dáta?

Podľa Ferenčáka minister Krajčí zverejňuje dáta, ktoré nemá overené a na ich základe potom zatrieďuje okresy podľa farieb a núti občanov sa testovať.

Štát tvrdí, že v Kežmarku je v nemocnici 95 ľudí s Covidom, Kežmarok vie o jedenástich.
„Štát má v údajoch chaos,“ tvrdí mesto Kežmarok. Podľa ministerstva zdravotníctva má okres 95 hospitalizovaných na ochorenie COVID-19. V nemocnici v skutočnosti leží len 11 pacientov. Tento údaj pritom rozhoduje, či sa okres zaradí medzi rizikové... Čítať ďalej
11 | 02 | 2021 | Petra Demková


„Pred dvoma týždňami po celoplošnom testovaní, som sa ohradil voči klamlivým dátam, následne to hneď opravili a vyradili okres Kežmarok z plošného testovania. Po terajšom víkendovom testovaní nám opäť klesol počet pozitívnych na 0,31%. Tak sa pýtam, na základe čoho nás preradili nie nižšie, ale vyššie medzi viacrizikové okresy a zároveň aj poprosím vysvetliť, kde máme tých 95 hospitalizovaných pacientov z okresu Kežmarok?“ pýta sa Ferenčák na sociálnej sieti.

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku k 11. februáru uvádza totiž len jedenásť hospitalizovaných s potvrdeným ochorením COVID-19.

Primátor pre denník Pravda povedal, že ministerstvo má údaje o počte hospitalizovaných s pozitívnym výsledkom na prítomnosť koronavírusu z okresu, pričom v zátvorke je uvedené, že môžu byť hospitalizovaní aj v inom okrese.

„Tak sa pýtam, kde sú hospitalizovaní? Dopad zaradenia okresu v Covid automate sa dotýka všetkých občanov. Počet pozitívne testovaných nám v meste klesá, čoho dôkazom je i uplynulé víkendové testovanie občanov. Očakávali sme uvoľňovanie opatrení a namiesto toho sme boli preradení do prísnejšieho stupňa. Na základe tohto preradenia sa občania budú musieť preukazovať novým certifikátom každých sedem dní,” uviedol primátor.

Svoje otázky zaslal aj ministrovi zdravotníctva, odpoveď ale do stredy večera nedostal.

Alibista Matovič chce dať ruky preč od Covid automatu. Ľudia mu to parádne natreli
Premiér Igor Matovič píše v statuse na sociálnej sieti, kto bude v prípade neúspechu COVID automatu vinníkom. Ako je uňho zvykom, zodpovednosť zvaľuje na iných, no tentoraz to robí skôr, ako sa niečo stalo. Čítať ďalej
11 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik