Dobroslava Trnku, zdá sa, hroziaca väzba netrápi. Slobodu si užíva s kamarátmi pri cigaretke
12 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka síce lieta vo viacerých problémoch, napriek tomu sa zatiaľ väzbe vyhol a stále si užíva slobodu. Dokedy ešte?


Dobroslav Trnka bol veľmi dobrým priateľom právoplatne odsúdeného mafiána, hrajúceho sa na veľkopodnikateľa, Mariana Kočnera. Ten si mnohé rozhovory nahrával, a tak sa teraz dostáva na svetlo sveta to, čo nemal nikto nikdy počuť. A práve Trnkovi sa tieto nahrávky a kontakty s Kočnerom vracajú teraz ako bumerang, píše portál 1.pluska.sk.
Nevyriešená stará kauza Glance house môže dostať Dobroslava Trnku za mreže

Najnovšie sa novému generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi nepozdáva vyriešenie známej starej kauzy Glance house. Kauza bytovky Glance house mohla pred ôsmimi rokmi pripraviť Trnku o funkciu na prokuratúre, pretože ako námestník Generálnej prokuratúry poslal v roku 2012 list na senecký kataster, v ktorom súhlasil s prevodom nehnuteľnosti na schránkovú firmu CDI, ktorú ovládala Kočnerova kamarátka Jana Šlachtová. Riaditeľ seneckého katastra dal následne bytovku previesť, načo ju CDI presunula na firmu Gapeja, ktorá patrí inému Kočnerovmu kamošovi Štefanovi Aghovi, tiež známemu z kauzy zmenky.

Bytovku Glance house postavila firma Axton Róberta Číža. Šlachtová, ako jeho spoločníčka, ho však obvinila z porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku. Šlachtová v roku 2010 požiadala Kočnera o pomoc. Číža síce oslobodili spod obžaloby, no spor trvá doteraz. Navyše, ľudia sa k bytom do dnešného dňa nedostali a Ághova firma Gapeja je v konkurze. „Tie byty sú stále zaradené v konkurznej podstate. Hlavný veriteľ je Mafferton, kde konečný užívateľ je úplne jasne Kočner. A peniaze by pribudli na konte jemu,“ povedal minulý rok Číž.


Nie som si vedomý, že by som sa dopustil disciplinárneho priestupku, tvrdí Trnka
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka si nie je vedomý, že by sa dopustil disciplinárneho priestupku. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | TASR

Peniaze za rozličné kšefty mal Trnka uložené u Kočnera, ktorý to priznal v nahrávke

Situáciu síce pred rokmi riešila polícia, zamerala sa však iba na Sviteka, ktorého napokon súd zbavil obžaloby, lebo len plnil Trnkov pokyn. Trnka bol vtedy len disciplinárne stíhaný, no napokon skončil bez trestu. „Rozhodnutie o postúpení veci na disciplinárne stíhanie nebolo podľa nášho názoru v súlade so zákonom a je vo veci potrebné opätovne konať a rozhodnúť,“ povedal Maroš Žilinka pre aktuality.sk. „Dal som pokyn, aby sa tento prípad opätovne preskúmal. Už sa tak stalo a ja závery poznám. Nie je vylúčené, že to bude viesť k trestnému stíhaniu bývalého generálneho prokurátora,“ dodal Žilinka.

O prepojení Kočnera s Trnkom hovorí aj veta odsúdeného k exšéfovi prokuratúry zo známej nahrávky: „Veď peniaze máš u mňa uložené. Všetky, do p..i, za všetky kauzy, kde som ja niečo ustál, sú u mňa a tam máš takisto svoj diel.“ Trnka si však z toho, že môže ísť do väzby príliš ťažkú hlavu, zdá sa, nerobí. Voľný čas trávi v úplnej „pohodičke“ v Hamuliakove, kde má postavenú vilu. Stretáva sa s priateľmi pred obľúbenou krčmou a spokojne si pofajčieva z cigarety. Ako by povedal klasik - Pohoda, klídek a tabáček, dodáva na záver portál 1.pluska.sk.

SIS odtajnila svoju správu. Kočner a Trnka boli napojení na zločinecké skupiny
Na povrch vyplávali (ne)očakávané informácie. Slovenská informačná služba zaznamenala minulý rok viaceré prípady korupcie v policajnom zbore a na prokuratúre. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.