Sulík: Buď odškodnime prevádzky, alebo ich otvorme
11 | 02 | 2021 I editor01hd
Minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík vyhlásil, že ak sa nepodarí prevádzky čo najskôr otvoriť, štát ich musí odškodniť. O svojich predstavách a návrhoch chce rokovať s koaličnými partnermi, informuje TASR.

Návrh odškodňovacieho zákona Sulík opäť predostrel partnerom a myslí si, že teraz by mohol prejsť. Záležať má aj od toho, čo povie rezort financií o možných dôsledkoch na štátnu kasu. Pripustil, že lockdown zrejme nepriniesol také výsledky, ako sa čakalo, a hoci sa testuje veľa, je otázna kontrola dodržiavania karantény. Preto sa pokúsi s odborným tímom pozrieť na možnosti smart aplikácií a sfunkčniť e-karanténu.

"Pointa je v tom, aby sme nemuseli na každý jeden sektor pripravovať zákon a aj schému, ktorú musí následne schváliť komisia," ozrejmil Sulík v súvislosti s odškodňovacím zákonom. Dodal, že schém pomoci bolo veľa pre rôzne odvetvia a teraz ich chcú dať dokopy.

"Keď bude, tak do toho pôjdeme veľmi rýchlo, aby sme vedeli aj spätne odškodniť prevádzky, ktoré sme zatvorili alebo ktoré boli zatvorením iných prevádzok poškodené," povedal s tým, že návrh má zohľadniť aj to, kto už koľko pomoci dostal a vyplácal by sa len rozdiel.

Primátor Bratislavy Vallo: Školy asi ostanú zatvorené aj budúci týždeň
11 | 02 | 2021 | editor01hd


Ak by zákon prešil, vykonávala by ju podľa jeho slov finančná správa. Sulík povedal, že ak neprejde, budú hľadať iné možnosti odškodnenia. Avizoval záujem čo najskôr otvoriť prevádzky, a ak by to pre zlú situáciu nešlo, podčiarkol záujem ich primerane odškodniť. "Nikdy sa vám nepodarí nahradiť všetkým všetko. To, o čo sa musíme snažiť, je otvoriť prevádzky aj služby," podotkol.

Vzhľadom na aktuálne výsledky lockdownu sa podľa Sulíka treba zamyslieť nad ďalšími možnosťami boja s pandémiou. Vo štvrtok má mať prvé stretnutie s tímom k smart aplikáciám. Funkčnú e-karanténu by chcel vyriešiť v horizonte niekoľkých týždňov.

"Testujeme o život, zistíme denne tisíce ľudí, ktorí sú pozitívni, a potom nijak neriešime, čo sa s nimi deje ďalej, či sú v karanténe, či to niekto kontroluje," podotkol Sulík. Nemyslí si, že pri vývoji aplikácie bude treba začínať od nuly, pričom poukázal na okolité krajiny. Hotovú aplikáciu by podľa jeho slov aj v súvislosti s ochranou osobných údajov odovzdali Národnému centru zdravotníckych informácií.

Michal Truban: Ministri s plechovými tvárami odbíjajú zúfalých podnikateľov grafmi
Michal Truban z PS kritizuje nedostatočnú pomoc štátu podnikateľom. Podľa neho ministri stále ukazujú grafy a rozprávajú o pomoci, ktorá však ani zďaleka nie je taká, aká by mala byť. Čítať ďalej
11 | 02 | 2021 | Petra Demková