Smrť Jozefa Chovanca v Belgicku. Vyšetrujú aj troch vysokopostavených policajtov
11 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Nepochopiteľná smrť Slováka Jozefa Chovanca po brutálnom zákroku polície na belgickom letisku v Charleroi má predsa len dohru. Vyšetrovaní sú traja vysokopostavení predstavitelia federálnej polície.


Skutočné a riadne vyšetrovanie smrti Jozefa Chovanca na letisku v belgickom Charleroi odštartovalo až zverejnenie videa z brutálneho zákroku miestnej polície. Teraz už sú známe už aj prvé konkrétne výsledky, ktoré majú za dôsledok, že padajú prvé vysokopostavené „policajné hlavy,“ píše portál cas.sk.
Do smutného prípadu mali byť zapojení aj federálni policajti

Jozef Chovanec zomrel po zákroku belgickej polície koncom februára 2018. Zo začiatku sa vyšetrovanie dopredu veľmi neposúvalo, zvrat nastal po zverejnení videa vlani v auguste, ktoré zachytáva neprimeraný zákrok letiskových policajtov v cele predbežného zadržania.

Teraz je už známe, že predmetom disciplinárneho konania sú traja vyššie postavení predstavitelia belgickej federálnej polície. Ministerka vnútra Annelies Verlindenová v stredu na pôde príslušného parlamentného výboru potvrdila, že disciplinárne konanie sa začalo voči trom federálnym policajtom, ktorí boli zapojení do tohto prípadu.

Agentúra Belga uviedla, že toto rozhodnutie nasleduje po predbežnom vyšetrovaní Všeobecnej policajnej inšpekcie. K spusteniu disciplinárneho konania došlo aj napriek slovám generálneho komisára federálnej polície Marca De Mesmaekera, ktorý koncom januára v belgickom parlamente pripustil, že by sa tak mohlo stať až po tom, keď súd nerozhodne o prípadných vinníkoch.

Belgický vicepremiér ubezpečil, že vyšetrovanie smrti Jozefa Chovanca bude dôkladné a transparentné
Vyšetrovanie smrti Jozefa Chovanca na bruselskom letisku bude dôkladné a transparentné. Štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martina Klusa (SaS) o tom ubezpečil belgický vicepremiér Koen Geens. Politici sa... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | SITA