Kronen Zeitung: Pandémia sa Slovákom úplne vymkla spod kontroly
11 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rakúsky denník Kronen Zeitung upozorňuje na zmeny v režime na slovenských hraniciach. Odkazuje na najnovšie rozhodnutie slovenskej vlády, podľa ktorého pri vstupe na slovenské územie treba podstúpiť povinnú 14-dňovú karanténu. Podľa šéfa slovenského rezortu zdravotníctva Mareka Krajčího sa bude vzťahovať aj na ľudí, ktorí prídu z tzv. bezpečných krajín. Pre pendlerov budú platiť isté výnimky, píše Kronen Zeitung.


Rakúske noviny ďalej informujú, že Slovensko ponúka aj možnosť strávenia karantény vo vybranom štátnom zariadení, ak ju niekto nebude môcť absolvovať priamo doma. Upozorňuje tiež na zmenu, že až na ôsmy deň by sa mal dať urobiť test na koronavírus. V prípade jeho negativity sa môže karanténa predčasne ukončiť. Podľa Kronen Zeitung Krajči striktne trvá na držiavaní sprísnených opatrení, pretože si to vyžaduje pandemická situácia v krajine.


Isté výnimky sa majú od pondelka vzťahovať na pendlerov, no sú podobné tým doterajším. Naďalej budú potrebovať negatívny výsledok PCR či antigénového testu na COVID-19, tento nesmie byť starší ako sedem dní. Kronen Zeitung dodáva, že podrobnosti nariadenia slovenského hlavného hygienika by sa mali zverejniť najneskôr do piatku.


„Lepšie vôbec necestovať“


Podľa rakúskych novín slovenský minister zdravotníctva Krajčí Slovákom odporúča necestovať vôbec. Na hraniciach sa totiž s veľkou pravdepodobnosťou budú tvoriť dlhé rady áut, pretože nový režim na hraniciach je spojený s ešte prísnejšími kontrolami. Nariadenie má trvať minimálne do konca februára.


Napriek prísnym opatreniam a opakovanému celoplošnému pretestovávaniu obyvateľov rýchlymi antigénový testami pandémia sa Slovákom úplne vymkla spod kontroly. Rakúske noviny tiež informujú, že od pondelka platí v krajine covidový semafor vrátane prísneho zákazu vychádzania. Dokonca na cestu do práce potrebujú Slováci negatívny test.


V utorok zaznamenala krajina ďalších 120 úmrtí na COVID-19. Pandémia si tak na Slovensku vyžiadala už vyše 5 500 obetí. Počet hospitalizovaných dosiahol s 3 753 nový rekord. Prostredníctvom PCR testov sa zachytilo 3 179 novoinfikovaných, miera pozitivity sa tak vyšplhala na takmer 23 percent. Antigénové testy odhalili 3 067 pozitívnych prípadov, konštatujú rakúske noviny Kronen Zeitung.


Informáciu o 14-dňovej povinnej karanténe na Slovensku prinášajú aj lichtenštajnský denník Volksblatt a rakúska televízia ORF.