Vývoz jahňacieho mäsa zo Slovenska do Číny je potvrdený
10 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

V roku 2021 budú európske krajiny spolupracovať s Čínou v oblasti poľnohospodárstva. Na online samite čínskeho prezidenta Si-Ťin-pchinga a predstaviteľov 17 štátov strednej a východnej Európy vrátane Igora Matoviča to potvrdil podpis Protokolu o vývoze jahňacieho mäsa zo SR do Číny, informuje Nový Čas.





Ministerstvu pôdohospodárstva sa v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinou správou SR a Zväzom chovateľov oviec a kôz podaril významný úspech v oblasti exportu. Zavŕšila sa tým niekoľkoročná snaha v spolupráci s Veľvyslanectvom SR v Pekingu a Veľvyslanectvom Čínskej ľudovej republiky v SR ohľadom exportu slovenského kozieho a ovčieho mäsa do Číny.

Matovič sa učí čínštinu, chce rozvíjať slovensko-čínsku spoluprácu
Igor Matovič absolvoval dnes videosamit s Čínskym prezidentom. Nezabudol sa tým pochváliť na svojom facebooku. No a priznal sa aj k tomu, že sa s ním rozlúčil v čínštine. Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Michal Filek


Úrad vlády (ÚV) SR potvrdil záujem o túto spoluprácu s tým, že na samite sa riešila najmä otázka "otvoreného a nediskriminovaného prístupu tovarov a služieb, najmä v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva, na čínsky trh". Vývoz potravín, o ktorý sa usilujú všetky krajiny regiónu, je pre Slovensko dôležitý, dodal ÚV.

"Slovensko považuje formát 17+1 za doplnkový a pevne ukotvený k dialógu na úrovni Európska únia - Čína, ktorý naďalej zostáva hlavným pilierom našej spolupráce," uviedol Igor Matovič, ktorý rozhodnutie Číny o klimaticky neutrálnu ekonomiku vníma pozitívne. Verí, že krajiny EÚ budú pristupovať k spolupráci s otvorenou mysľou, a to aj napriek výrazným rozdielom v tradíciách či kultúre.

„Sme úplne iné krajiny. A nielen vo veľkosti. V histórii, tradíciách, hodnotách či prístupoch. Napriek rozdielom len otvorená myseľ a spolupráca naše vzťahy posunie dopredu,“ napísal Matovič na Facebooku.

Expremiérka Radičová vyslovila obavy, či sú Matovičovi vládni politici menej skorumpovaní, ako ich predchodcovia
Niekdajšia premiérka Iveta Radičová sa vyjadrila ku koalícii i k súčasnému premiérovi samotnému. Igora Matoviča tak v relácii Ide o pravdu vyzvala, aby "prestal karhať ľudí, inak nepochopil svoju úlohu." Koalícii prízvukovala, že by mala prestať... Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Timotej Dudka