Ruská republika Udmurtsko zrušila povinné rúška a viaceré zákazy
10 | 02 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 10/02/2021

Jedna z ruských federatívnych republík ruší obmedzenia kaviarní, reštaurácií, kín, divadiel, kultúrnych i rekreačných zariadení. Diváci môžu zaplniť až polovicu kapacity športových hľadísk. Prezident Udmurtiska Alexander Brečalov oznámil, že od 12. februára 2021 bude
Rusko by mohlo zložiť rúška už koncom jari
07 | 02 | 2021 | sefredaktor
na jej území len odporúčané. Uviedol Iz.ru. 


Od 10. februára 2021 táto časť Ruska navyše zruší obmedzenia prevádzkovej doby kaviarní, reštaurácií, kín, divadiel a iných kultúrnych i rekreačných zariadení. „Športové súťaže budú povolené pre obyvateľov všetkých vekových skupín s výnimkou kategórie nad 65 rokov. Haly sa môžu zaplniť do polovice ich diváckej kapacity,“ povedal Brečalov.

Ruská federatívna republika Udmurtsko zvýšila tiež počet účastníkov pri uzatváraní manželstva. Teraz sa ceremoniálu môže zúčastniť až 20 ľudí. V materských školách majú zamestnanci spolu s rodičmi právo určiť, či sa rodičia môžu zúčastňovať na spoločných akciách s povinným dodržiavaním bezpečnostných opatrení. To isté platí pre fungovanie záujmových oddielov a krúžkov.

Ako uviedla hlava ruskej republiky, situácia s koronavírusom sa v Udmurtii stabilizovala a je pod kontrolou. Takmer polovica postelí v covid centrách je prázdna. Ak sa podľa neho dynamika chorobnosti nezhorší, potom sa od 15. februára 2021 presunú niektoré covid postele do bežného režimu prevádzky.

Brečalov poznamenal, že stabilizácii situácie pomohla i vakcinácia. „V republike je 41 očkovacích miest. Dostali sme viac ako 29 tisíc dávok vakcíny. Prvou zložkou bolo zaočkovaných 10 027 ľudí, druhou zatiaľ 986,“ spresnil.

Rozsiahle očkovanie obyvateľstva proti vírusu COVID-19 sa v Rusku začalo 18. januára 2021. Rusko očkuje vlastnou vakcínou Sputnik V, ktorú vyvinulo  Gamalejovo národné výskumné centrum. Išlo o prvú covid vakcínu zaregistrovanú na svete.

Podľa výsledkov tretej fázy klinických pokusov, ktorú vo februári 2021 zverejnil uznávaný lekársky časopis The Lancet, dosiahla účinnosť vakcíny po sledovaní viac ako 19 tisíc dobrovoľníkov 91,6 %. V skupine dobrovoľníkov starších ako 60 rokov bola dokonca 91,8 %.

Udmurtsko, dlhý tvar Udmurtská republika, je republika Ruskej federácie, ktorá má rozlohu 42 100 km² a žije tu 1,57 milióna obyvateľov. Hlavné mesto je Iževsk.