Majský si zvyšok 9-ročného trestu odsedí v Čechách
10 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Prípad veľkopodnikateľa Jozefa Majského, ktorý podviedol stovky Čechov a Slovákov v kauze nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest, je na konci. Vrchný súd v Prahe rozhodol, že trest si odpyká v Česku.


Vrchný súd v Prahe zamietol odvolanie Jozefa Majského voči decembrovému verdiktu Mestského súdu v Prahe. Ten uznal v decembri 2020 rozsudok Najvyššieho súdu (NS) SR z leta minulého roku. Zvyšok deväťročného trestu odňatia slobody si teda podnikateľ odpyká v ČR, informovala TASR.

Vrchný súd v Prahe rozhodoval prednedávnom na neverejnom zasadnutí, keď rozhodnutie prvostupňového súdu mu bolo expedované v polovici januára. Vo veci väzby zase odvolací súd rozhodol 6. januára, keď zamietol sťažnosť Majského voči ponechaniu vo väzbe. Pôvodne Vrchný súd v Prahe médiá informoval, že rozhodol už o oboch veciach.

Mestský súd rozhodol o vykonaní trestu Majského v ČR v decembri 2020. O tom, že Majský nebude vydaný na Slovensko, sa rozhodlo už na predchádzajúcom zasadnutí koncom septembra. Súd rozhodol, že Majský sa nevydáva na výkon trestu odňatia slobody na Slovensko z toho dôvodu, že je zároveň občanom ČR a musel by s vydaním súhlasiť.

NS SR koncom júla 2020 zamietol Majského odvolanie v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest. Platilo teda rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z roku 2015, ktorý ho odsúdil na deväť rokov odňatia slobody. Po Majskom bolo vyhlásené národné i medzinárodné pátranie. Slovenská polícia na začiatku augusta potvrdila, že ho zadržali v pražskej nemocnici.

Vyšetrovanie v prípade bolo ukončené v auguste 2004 a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta podal vo veci obžalobu. Vo veci začal konať najskôr Krajský súd v Banskej Bystrici a následne bývalý Špeciálny súd (ŠS) v Pezinku. V apríli 2007 ho ŠS odsúdil na 12 rokov väzenia. Rozsudok však NS SR zrušil a vec vrátil na prvostupňový súd.

O Majskom bude český súd rozhodovať v januári
19 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.